2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az EU időközi előrejelzése: A gazdaságélénkülés bizonytalan globális környezetben halad tovább

Az EU időközi előrejelzése: A gazdaságélénkülés bizonytalan globális környezetben halad tovább

A gazdaság élénkülése az EU-ban mostanában vált lendületesebbé. A GDP-növekedés 2010 második negyedévében különösen erőteljes volt, és a korábban feltételezettnél nagyobb mértékben alapult a belföldi keresleten.

Bár a gazdasági tevékenység a várakozások szerint továbbra is visszafogott lesz az év második felében, a második negyedévből átgyűrűző lendületnek köszönhetően a tavaszi előrejelzéshez képest valamelyest jobb negyedéves adatokra van kilátás. A teljes 2010. évet illetően a reál-GDP növekedését most 1,8%-ra becslik az EU-ban, és 1,7%-ra az euroövezetben, ami jelentős felfelé történő kiigazítás. Mindazonáltal a fellendülés továbbra is sérülékeny, mivel nagy a bizonytalanság, a gazdaság alakulása pedig nagy eltéréseket mutat szerte az Unióban. A Bizottság 2010-re vonatkozó inflációs előrejelzése nagyjából változatlan tavasz óta, 1,8% az EU-ban és 1,4% az euroövezetben.

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért és a monetáris politikáért felelős biztos elmondta: Az európai gazdaság egyértelmű, a tavaszi előrejelzésnél dinamikusabb javulást mutat, a belföldi kereslet fellendülése pedig jó jel a munkaerőpiac számára. Mindazonáltal maradnak fenn bizonytalanságok, és továbbra is kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás fenntartása és a költségvetési konszolidáció folytatása. Ugyanakkor növekedési potenciálunk fokozása érdekében előre kell hoznunk a strukturális reformokat. Minél előbb és erőteljesebben lépünk fel ezen a fronton, annál biztosabbak lehetünk a tartós növekedésben és munkahelyteremtésben.

Az EU és az euroövezet növekedési előrejelzése felfelé módosult

A vártnál jobb első félévet és a lendület bizonyos fokú átgyűrűzését tükrözve a reál-GDP 2010-ben az előrejelzések szerint 1,8%-kal növekszik az EU-ban és 1,7%-kal az euroövezetben (a tavaszi előrejelzéshez képest ez körülbelül 0,75 százalékpontos felfelé irányuló módosítás). Ez az összesített kép az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Németországra, Olaszországra és Spanyolországra vonatkozó, aktualizált előrejelzéseken alapul, mivel ezek az országok együtt az Unió GDP-jének mintegy 80%-át adják. Az egyes országok szintjére lebontva a fejlődés továbbra is egyenetlen a tagállamok között, amelyek közül a német és a lengyel gazdaság teljesít legjobban. Ez az egyenetlenség a termelési szerkezet, a kiigazítással kapcsolatos kihívások mértéke és a EU-n és az euroövezeten belül zajló kiegyensúlyozás terén mutatkozó különbségeket tükrözi.

A világgazdaság élénkülése veszít lendületéből

A globális fellendülés várhatóan gyengébb lesz az év második felében – a készletezés és az ösztönző intézkedések elhalványuló hatása miatt is –, de az újbóli visszaesés valószínűtlennek tűnik. A gyengülés ellenére a globális GDP (az EU nélkül) az előrejelzések szerint mintegy 5%-kal növekszik 2010-ben, ami 0,25 százalékponttal magasabb a tavaszi előrejelzésnél. Ez abból következik, hogy a gazdasági tevékenység az év első felében erősebb volt a vártnál. Ugyanúgy, mint tavasszal, egyenetlen gazdaságélénkülésre van kilátás, a feltörekvő gazdaságok erőteljes növekedése, de számos fejlett gazdaság továbbra is sérülékeny helyzete mellett.

Az uniós növekedés összetevői a belföldi kereslet felé tolódnak el

Az uniós GDP-növekedés várhatóan szintén lassul 2010 második felében, tükrözve a globális gazdaság gyengülését és az élénkülést elindító átmeneti tényezők elhalványulását. Ettől függetlenül a második negyedévből átgyűrűző lendületből adódóan a tavaszi előrejelzéshez képest valamelyest felfelé módosultak a negyedéves adatok. A GDP a jelenlegi becslések szerint 0,5%-kal bővül az EU-ban és az euroövezetben a harmadik negyedév során, és 0,4%-kal illetve 0,3%-kal a negyedik negyedév során. A jobb kilátásokat többek között a hangulatindexek támasztják alá, amelyek a következő hónapokban a gazdasági tevékenység folytatódó bővülésére utalnak.

Sőt, úgy tűnik, hogy a gazdaságélénkülés kiterjed más szektorokra és keresleti összetevőkre is. 2010 második negyedévében különösen a magánbefektetések és a magánfogyasztás GDP-növekedéshez tett hozzájárulása haladta meg a készletek és a nettó export kombinált hozzájárulását. Az egyensúly ilyen átalakulása ösztönző hatású, különösen, mivel az év második felében gyengülő külső környezet várhatóan visszafogja az EU exportnövekedését. Másrészről, a pénzügyi piacok továbbra is sérülékenyek, mivel csak részben lábaltak ki a múlt májusban átélt feszültségekből.

Az infláció továbbra is csekély

A globális nyersanyagárak növekedése és az élelmiszer és az energia terén növekvő bázishatás nyomán 2010 első felében a HICP-infláció enyhe emelkedése volt tapasztalható. Előretekintve, a továbbra is lanyha gazdaság, a csekély bérnövekedés és az alacsony inflációs várakozások várhatóan az újabb árfolyamváltozások és bizonyos mezőgazdasági nyersanyagok időjáráshoz kapcsolódó áremelkedése ellenére is kordában tartják az inflációt. A teljes 2010. évre vonatkozóan a becsült HICP-infláció átlagosan 1,8% az EU-ban és 1,4% az euroövezetben, ami nagyjából változatlan a tavaszi előrejelzéshez képest.

Kockázatértékelés

A 2010-re vonatkozó európai uniós növekedési kilátásokkal kapcsolatos kockázatok a folytatódó nagymértékű bizonytalanság mellett is összességében kiegyensúlyozottnak tűnnek. Pozitívum, hogy a GDP-növekedés összetevőinek a belföldi kereslet felé való eltolódása, és a gazdasági tevékenység németországi fellendülésének más tagállamokra való átgyűrűzése a jelenleg vártnál nagyobb mértékben valósulhat meg. Negatívum viszont, hogy a vártnál gyengébb külső kereslet és a pénzügyi piacok további zavarai nem zárhatók ki, a költségvetési konszolidáció pedig a vártnál nagyobb hatással lehet az érintett országok belföldi keresletére. Az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázatok összességében szintén kiegyensúlyozottnak tűnnek 2010-re vonatkozóan.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek