2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség

Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult. Belföldinek kell tekinteni többek között azt a magyar állampolgárt, aki Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Amennyiben tehát a magánszemély külföldi tartózkodásának ideje alatt a lakcím-nyilvántartásból kijelenti a belföldi lakóhelyét, vagy EGT tagállamban egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonnyal rendelkezik, akkor Magyarországon egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége nem lesz.

Ha a magánszemély Magyarországon továbbra is bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és olyan nem EGT országban tartózkodik, melynek nincs Magyarországgal szociális biztonságról szóló egyezménye, úgy – függetlenül attól, hogy ott biztosítottnak minősül-e vagy sem – hazánkban továbbra is kötelezett a havi 6.390.- forint egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.

Abban az esetben, ha olyan nem EGT országban szerez biztosítással járó jogviszonyt, amellyel van Magyarországnak kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezménye, akkor az egyezmény és a konkrét tények ismeretében dönthető el, hogy keletkezik-e Magyarországon járulékfizetési kötelezettség.

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, illetve magyarországi igénybevételével kapcsolatos kérdésekben az Kormányhivatal Egészségbiztosítási szervei adnak tájékoztatást.

A fenti rendelkezésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …