2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az arany érintette az 1800 dolláros szintet

A kitco news rendkívüli hírben jelentette, hogy New York-i idő szerint kora délután az aranyban legaktívabb amerikai határidős kötések elérték az 1800 USD/uncia szintet, miután újból aggodalomra okot adó hírek jelentek meg az európai adósságválság kapcsán.

Az arannyal egyidejűleg az ezüst ára is erősödni kezdett.
A New York-i kereskedés zárását követően a Dow Jones ipari átlag mutató 359 pontos csökkenést mutatott. Ennek következményeként a decemberi kötésű aranyat 40,60 dollárral (2,3 százalékkal) magasabb jegyezték. A Comex legaktívabb kötései egészen 1801 USD-ig kúsztak fel. Az augusztusi spot-havi kötések megtorpantak az 1800 dolláros szint alatt és eddig 1795,60 dollárig erősödtek.

A tőzsdék amúgy is rendkívül ideges hangulatát tovább fokozták azzal, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő meglebegtette Franciaország esetleges leminősítését is. A francia adósság biztosítása egyre drágább, költségei már magasabbak a német és a brit biztosításoknál is. Az európai bankszektorral kapcsolatos újabb rossz hír tovább gyengítette a részvényeket. Legrosszabbul néhány francia bank járt, amely részvényei kétszámjegyű veszteséget könyveltek el.

A kitco news által megkérdezett szakértők megerősítették, hogy a tőzsdék komoly gondokkal küzdenek. A portfolió menedzserek pánikszerűen menekülnek az aranyhoz, mint a legjobban teljesítő vagyonforma.

A nap másik komoly nyertese az ezüst, amely jelezte a benne lévő potenciált. Az elmúlt napokban az ezüst kapcsán azok a vélemények domináltak, hogy a gazdaságok lassulásával az ezüst utáni ipari kereslet is csökkenni fog, még hozzá a jelenlegi szint felére. Ezért az ezüst ára csak távolról figyelte az arany szárnyalását. Ám úgy látszik, hogy a befektetők felismerték a „szegény ember aranyában” rejlő lehetőségeket és ezért a Comex szeptemberi határidős jegyzése 39,34 dollár/unciára erősödött.

Szakértők szerint számolni kell az arany rendkívüli erősödését ellensúlyozó árcsökkenéssel, ami a sárga fém számára egyfajta szünetet, pihenést fog jelenteni az azt várhatóan követő újabb erősödési hullám előtt. Az arany számára már nem elérhetetlen az 1900 dolláros szint sem, igaz egyre többen ennél még nagyobb ugrást várnak az eddig csak az elkövetkező években várt 2000 dolláros vonalig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…