2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Átadták a szintetikusgumi-gyárat Tiszaújvárosban

Felépült a MOL-csoport és a japán JSR Corporation közös szintetikusgumi-gyára

Az itt gyártott szintetikus gumi a világ egyik legkeresettebb vegyipari terméke, amelynek legfontosabb alapanyaga a MOL Petrolkémia által előállított butadién
A beruházás több mint 100 új munkahelyet teremt

Átadták Tiszaújvárosban a MOL-csoport és a japán JSR Corporation szintetikus gumit (S-SBR) gyártó üzemét. A két fél közös beruházásaként megvalósult, világviszonylatban is élenjáró technológiát alkalmazó gyár évente 60 000 tonna műgumit állít elő, és több mint 100 új munkahelyet teremt.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója és Koichi Kawasaki, a JSR Corporation ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között adta át a két vállalat új, szintetikus gumit előállító üzemét Tiszaújvárosban.

Az új termelőegység évi 60 000 tonna oldószeres eljárással készült sztirol-butadién gumit (S-SBR) állít elő, amely az egyik legkeresettebb vegyipari termék a világon. A műgumi legfontosabb alapanyaga a butadién, amelyet a MOL Petrolkémia 2015-ben átadott üzeme állít elő. Az S-SBR az üzemanyag-hatékony és a nedves felületen is kiváló tapadást biztosító gumiabroncsok gyártásának legfőbb alapanyaga. A Tiszaújvárosban előállított termék a hazai és nemzetközi piacokon is keresett.

A MOL és a JSR Corporation 2013-ban állapodott meg magyarországi vegyesvállalat létrehozásáról. Az üzem a JSR MOL Synthetic Rubber Zrt. beruházásaként valósul meg. A szintetikusgumi-gyár építése 2015 novemberében kezdődött.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Vállalatunk tovább gyarapította petrolkémiai értékláncát, amely így a világ egyik leginnovatívabb termékével bővült. Büszkék vagyunk arra, hogy a MOL évről évre még speciálisabb, még jövedelmezőbb termékeket tud előállítani. Rengeteg munka áll még előttünk, de jó úton haladunk stratégiai célunk megvalósítása felé, hogy a MOL-csoport 2030-ra a térség vezető vegyipari vállalatává váljon.”

A MOL-csoport Enter Tomorrow üzleti stratégiájával összhangban 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fordít közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekre. A vállalat célja, hogy a petrolkémiai alapanyag felhasználását már középtávon hárommillió tonnára növelje és új termékcsoportok piacára is belépjen. Az új műgumi-gyár létrehozása fontos lépés e stratégia megvalósításában, hiszen a beruházásnak köszönhetően innovatív termékkel bővült a MOL-csoport petrolkémiai értéklánca.

„A MOL-csoporttal kötött együttműködésünknek köszönhetően a leginnovatívabb technológiát honosítottuk meg a most átadott tiszaújvárosi üzemünkben, és ennek révén kiváló minőségű szintetikus gumit gyárthatunk. Az S‐SBR világszerte az úgynevezett gazdaságos, kevesebb üzemanyag-fogyasztást igénylő autógumik meghatározó alapanyaga. Így bízom benne, hogy hozzájárulunk az új mobilitási szemlélet elterjedéséhez, és ezáltal a gazdasági, társadalmi fejlődéshez is”– mondta Koichi Kawasaki, a JSR Corporation ügyvezető igazgatója a beruházásról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…