2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Alumínium alkatrészekkel csökkenthető a környezetszennyezés

Alumínium alkatrészekkel csökkenthető a környezetszennyezés

Ma van a Nemzetközi klímaváltozás akciónapja, melynek célja felhívni a figyelmet a bolygónkat, környezetünket érintő veszélyforrásokra. A környezettudatos szemlélet kialakítására azonban nem elég egy nap. A mindennapokban mindenki, egyének és vállalatok is tehetnek azért, hogy élhetőbbé váljon környezetünk. Az autóiparban például nagy jelentőségük van az alumínium alkatrészeknek, amelyek csökkentik a kocsik súlyát, és ezzel sokkal kedvezőbbé válik energiafelhasználásuk is. A Sátoraljaújhely központú Prec-Cast Öntödei Kft. évente megközelítőleg 30 millió db alumínium alkatrészt gyárt, ezzel is segítve a környezetkímélőbb gépjárművek előállítását.
Sokan talán nem is sejtik, de az elmúlt évtizedekben az autógyártás sokat fejlődött a környezetkímélőbb megoldások irányába. Ebben a folyamatban nagyon fontos szerepük van az alumínium alkatrészeknek, amelyek 50 százalékkal könnyebbek, mint az acélból készülők. A gépjárművek súlya nagyban befolyásolja energiafelhasználásukat, káros anyag kibocsátásukat. A könnyebb alumínium alkatrészeknek köszönhetően akár 2l/100km-es megtakarítás is elérhető.

Az Európai Unió már évekkel ezelőtt harcot indított a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért. Ennek eszközeként elvárja az autógyártó cégektől, hogy folyamatosan csökkentsék gépjárműveik szén-dioxid kibocsátását. Ezt pedig a könnyebb, alumínium alkatrészek nélkül jóval nehezebben tudnánk megvalósítani. Ma már átlagosan 110-150 kg alumíniumot használnak fel egy-egy autó megépítéséhez, és ez a volumen folyamatosan nő.

A sátoraljaújhelyi központú Prec-Cast Öntödei Kft. az alumínium alkatrészgyártás kimagasló szereplője. Számos jelentős autógyárnak szállít termékeiből, többek között a Volkswagen konszernnek is. Egy szemléletes példa, ha a cégcsoport két, hasonló motorral és méretekkel rendelkező két típusának tömegét összehasonlítjuk. A Volkswagen Phaeton 3.0 V6 Tdi tömege 2196 kg, míg az Audi A8 3.0 TDi 1830kg. A különbség az eltérő alapanyag használatban rejlik. Az Audi teljes karosszériája alumíniumból készül, míg a Phaetoné acélból. Egy kutatás szerint, ha a világon legyártott összes autó kb. 80 millió példánya is alumíniumból készülne a súlycsökkenésnek köszönhetően 140 millió tonnával csökkenthető lenne a CO2 kibocsátás a világban, ami mintegy 60 milliárd liter üzemanyag megtakarítással párosulna.

A Prec-Cast Öntödei Kft. által is gyártott alumínium alkatrészek fontos szereplők a környezet megóvásáért vívott harcban. Termékeit nyomásos öntéssel készíti. A gyártási eljárás nemcsak sokoldalú, hanem környezetbarát is. Ráadásul az alumínium alkatrészek újrahasznosíthatók is. A cég autóipari partnerei közt szerepel az: Audi, BMW, Daimler- Benz, WABCO, Knorr-Bremse, Lear, Hengst.  A sátoraljaújhelyi központú cég jelenleg több mint 1000 embert foglalkoztat. Folyamatos beruházásainak köszönhetően azonban várhatóan ez a szám még az idén nőni fog.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek