2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Albán-magyar gazdasági együttműködés

Az első magyar-albán gazdasági vegyes bizottsági ülés keretében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Albán Befektetésösztönzési Ügynökség (AIDA). A partnerszervezetek közös célja, hogy koordináltan segítsék elő a magyar és albán kis- és középvállalkozói szektornak a másik országban történő külgazdasági tevékenységét. Dobos Erzsébet, a HITA elnöke a partnerségi megállapodás aláírása kapcsán reményét fejezte ki, hogy az együttműködés jelentős mértékben hozzájárul az Albániába irányuló magyar beruházási hajlandóság növekedéséhez, hasznos információkkal segítve a két ország között üzleti kapcsolatokat kialakítani szándékozó cégeket.
Albánia Magyarország egyik legfontosabb partnere a Nyugat-Balkánon, habár az áruforgalom mértéke még mindig szerény, elmarad a két ország teljesítőképességétől. Kivitelünk több mint 40-szerese a behozatalunknak, a magyar aktívum 2012 végén 47,6 millió eurót tett ki.
A dinamikus gazdasági fejlődést mutató ország számos üzleti és beruházási lehetőséget kínál az új piacokat kereső magyar exportőrök számára. Infrastrukturális, energetikai és turisztikai területen mutatkoznak konkrét üzleti lehetőségek, de a fogyasztási cikkeket és élelmiszereket gyártó cégek is jó eséllyel alakíthatnak ki stabil pozíciókat az albán piacon.

A közeljövőben több nemzeti fejlesztési program indul az energetika, a közlekedés-szállítás (vasút, közút), a mezőgazdaság, a bányászat és a turizmus területén. Különösen utóbbi területre várják a magyar befektetőket, mivel az albán tengerpart mintegy 92%-a még fejlesztésre vár az Adriai- és a Jón-tenger vonatkozásában egyaránt. Ugyancsak jó lehetőségek adódnak a magyar építőipari cégeknek, valamint az állami útépítési programokba bekapcsolódni szándékozó vállalatoknak is.
A HITA 2013 folyamán három programot is szervez Albániában: szeptemberben első alkalommal szervez kollektív magyar megjelenést az Agribusiness Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárra, novemberben immáron harmadik alkalommal visz ki cégeket a Tiranai Nemzetközi Vásárra, s az év folyamán beszállítói fórumot is szervez az albán fővárosban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…