2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Adónyilatkozat − a lehető legegyszerűbb bevallási forma

Adónyilatkozat − a lehető legegyszerűbb bevallási forma

A személyijövedelemadóról szóló törvény 2013-ban is többféle lehetőséget kínál a 2012. évi jövedelemadó elszámolására és bevallására annak érdekében, hogy az adózók a számukra legegyszerűbb és legkényelmesebb formában tehessenek eleget törvényi kötelezettségeiknek. Bár a köznapi szóhasználatban csak „söralátétként” emlegetett adónyilatkozat 2013-ban már nem számít újdonságnak, mind terjedelmében, mind pedig tartalmában továbbra is ez a legegyszerűbb bevallási forma, amely ugyanakkor nem keverendő össze az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással. Míg azoknak az adózóknak, akik a bevallásbenyújtási kötelezettségük teljesítésével összefüggésben 2013. február 15-éig az arra rendszeresített nyomtatványon az adóhatóság közreműködését kezdeményezték, elegendő volt a személyes adataik feltüntetésén túlmenően néhány irányított kérdésre adott igen válasz esetén ezt a megfelelő kódkockában „X”-szel jelezniük, addig az adónyilatkozatot (1253ADÓNYILATKOZAT) benyújtó adózók az adóévi jövedelmükről saját maguk kötelesek számszerűen nyilatkozni. Mindez azonban mégsem jelent számukra különösebb megterhelést, hiszen a csupán egyoldalas nyomtatványon az azonosító adataikon kívül mindössze három sort kell kitölteniük. E sorok kitöltésével minden szükséges adatról, így az adóköteles jövedelmük együttes összegéről, az azt terhelő személyijövedelemadóról és a munkáltató/kifizető által levont személyijövedelemadó, adóelőleg összegéről is nyilatkoznak.

Fontos azonban, hogy az adónyilatkozat benyújtására nem minden magánszemély jogosult. Annak eldöntésében, hogy az adózó élhet-e az adónyilatkozat választásának a lehetőségével vagy sem, egyrészt a munkáltató(k)/kifizető(k) által átadott igazolásokon szereplő ezzel kapcsolatos tájékoztatás, másrészt pedig a 1253ADÓNYILATKOZAT elnevezésű nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető kitöltési útmutató nyújt segítséget. Amennyiben a magánszemély nem választhatja, vagy nem választja az adónyilatkozat kitöltését, akkor − feltéve, hogy munkáltatói adómegállapítást nem kért, és nem választotta az egyszerűsített bevallás lehetőségét sem − a 1253 számú személyijövedelemadó-bevalláson, teljes vagy csökkentett adattartalommal, az állami adóhatóság közreműködése nélkül, önállóan köteles a bevallási kötelezettségének eleget tenni.

Amennyiben a magánszemély az adónyilatkozat választására jogosult, és kíván is élni ezzel a lehetőséggel, akkor a bevallását más formában nem kell az állami adóhatósághoz benyújtania. Ha mégis így tesz, akkor a többszörös kötelezettségteljesítés késleltetheti a bevallása feldolgozását, ráadásul saját magára is további ügyintézési terhet ró.

A bevallási kötelezettség adónyilatkozattal történő teljesítésére szolgáló 1253ADÓNYILATKOZAT az állami adóhatóság bármely ügyfélszolgálatánál beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról letölthető és az internetes program segítségével is kitölthető. A nyilatkozat benyújtására 2013. május 21-éig van lehetőség. A benyújtással, valamint az adónyilatkozat kitöltésével kapcsolatos legfontosabb információkat a nyomtatványhoz tartozó kitöltési útmutató tartalmazza, amelynek részletes tanulmányozása minden adózó, de különösen azok számára, akik év közben a munkáltatójuknak tett adóelőleg-nyilatkozatban valamilyen kedvezmény figyelembevételét kérték, mindenképpen javasolt.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…