2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
A válság ellenére sikeres a Széchenyi kártya

A válság ellenére sikeres a Széchenyi kártya

A válság ellenére sikeres a Széchenyi kártyaSajtótájékoztatóval egybekötött előadást tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége a jelenleg legkedvezőbbnek számító  Széchenyi-kártya hitelprogramról. Közismert a kis-, és középvállalkozások tőkeszegénysége, éppen ezért országos szinten is népszerű a vállalkozók körében a kamattámogatással működő, KA-VOSZ Zrt. által forgalmazott Széchenyi Kártya. Eddig minden kormány támogatta a programot és a további bővítést is tervbe vették.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában megrendezett Gazdasági Évnyitón elhangzott a bejelentés, hogy a megválasztandó kormány koncepciójában a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára biztosítják a Széchenyi kártyát, amelyet a lehető legnagyobb támogatásban fogják részesíteni.

A BOKIK székházában megtartott, a kártya előnyeit bemutató rendezvényen Dr. Ódor Ferenc, a B-A-Z Megyei Közgyűlés elnöke szólt arról, hogy nagy segítséget jelent a KA-VOSZ által működtetett program, hiszen a gazdaságnak forrásra van szüksége, s a kis-, és középvállalkozások csak úgy működik tovább, ha ezt biztosítják számukra. Ennek a programnak a támogatása szerepel a Fidesz és a megyei önkormányzat programjában is, hiszen nélkülözhetetlen a 26 százalékos munkanélküliséggel küzdő térségben a munkahelyteremtés. Bihall Tamás, a BOKIK elnöke  B-A-Z megye gazdaságfejlesztési stratégiájáról szólva elmondta, hogy partnerekre van szükség a kamara által kidolgozott stratégia megvalósításához, amely egy élhető és fejleszthető gazdasági környezet kialakítását célozza. Jelenleg ugyanis az egy főre jutó GDP itt a legkisebb és egy leszakadó régió képét mutatja, ugyanakkor a beruházási teljesítmény is igen alacsony.

Fontos az innovatív iparágak fejlesztése, ezek közé tartozik a vegyipar, a gépipar, az idegenforgalom, turisztika. Mindehhez a humánfeltételeket is biztosítani kell, ezért a kamara a szakképzés átalakítása mellett a mérnökképzés fejlesztését  támogatja, annak érdekében, hogy minőségi szakemberek kerüljenek ki az egyetemről. El kell érni, hogy javuljon a vagyon és életbiztonság, amely eredményezheti, hogy csökken majd a térségből az elvándorlás. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 12.000 kártyát igényeltek, országos viszonylatban pedig 125.000 Széchenyi Kártyát adtak át, 726 milliárd forint hitelt helyeztek ki. Ez a szám Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 54 milliárd forint, 12.000 vállalkozó számára.

Ádám Imre, a FUVOSZ megyei szervezetének elnöke arról beszélt, hogy kizárólag a Széchenyi Kártya kínált mentőövet a kis-, és középvállalkozások számára. Ma Magyarországon egy vállalkozás legalább 12 százalékos kamatszinten jut hitelhez, ez egy szlovák vállalkozó esetében 3,8 százalék és Lengyelországban is csupán hat százalékos szinten van. A Széchenyi Kártya segítségével mintegy kétmilliárdos állami támogatás mellett több, mint 130 milliárd forint forrás jutott a gazdaságba.

Martini Ferenc, a KA-VOSZ Zrt. pénzügyi vezetője  hangsúlyozta, hogy a 2008-ban kipattant gazdasági válság idején  ráirányult a figyelem ismét a Széchenyi Kártyára. Ha ez a program nem működött volna, akkor még több munkahely szűnik meg és még több vállalkozás megy tönkre. Valamennyi bank partner volt a nyolc éve működő Széchenyi Kártya hitelprogram kihelyezésében. A hozzászólók között Ablonczy Attila, az Ablonczy Kft.  cégtulajdonosa rendkívül sikeresnek tartotta a kártya-programot és folyamatosan élt ezzel a lehetőséggel, ám  nagyobb kamattámogatás lenne szükséges. Tircsi Tibor, az Emelőgép Kft. vezetője hétmilliós hitelkerettel biztosítja cégének működését.

 

M.Vadas Zsuzsa

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek