2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A tánc és a dzsúdó népszerűsége töretlen

Az edzésdíjak, versenyek sok pénzt elvisznek a családi kasszából
Ma kezdődött az iskola, és ezzel együtt ismét járnak a gyerekek különórákra, edzésekre. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetőjének összeállításából kiderül: a sportok közül a lányok körében továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek a különböző táncórák, főleg a modern táncok, mint például az akrobatikus rocky. A fiúk közül sokan járnak focizni, atlétikára, de az egyik legnépszerűbb sportág a különféle küzdősportok, például a dzsúdó. A különórák és az ahhoz kapcsolódó versenyek akár havi 6-10 ezer forintot is vihetnek a családi kasszából.

Bár felmenő rendszerben egyre több évfolyamon bevezették már a mindennapos testnevelés órákat, manapság szinte minden gyerek jár valamilyen délutáni edzésre is. A lányok körében a különböző táncos mozgásformák, míg a fiúknál a küzdősportok nagyon népszerűek. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője annak nézett utána, mennyibe kerül a családoknak a különböző edzések, versenyek finanszírozása.

Manapság ugyanis a legtöbb esetben az iskolai délutáni, fizetős edzéseket olyan egyesületek tartják, akik rendszeresen rendeznek különböző házi bajnokságokat. Így a havi 6-8000 forintos edzésdíjon felül fizetni kell a szülőknek a két-három havonta megrendezett versenyekre a nevezési díjat, ami általában 200-2500 forint alkalmanként. A költségeket növeli, hogy az egyesületek éves tagdíjat is szednek, emellett versenykönyvet is kell vásárolni annak, aki akár csak egyszer is részt venne az általuk szervezett eseményeken. Ez újabb 2-3000 forint kiadást jelent. Ha pedig a család megnézné a gyereket egy versenyen, oda is belépőt kell fizetni, ami újabb 600-1000 forint alkalmanként.

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a diák versenyekre ne járjon, csak az edzéseken vegyen részt. Azonban ekkor is meg kell vásárolni a sportág által megkívánt edzőruhát. Például egy gyerek dzsúdóruha 4000 forintnál kezdődik, a megfelelő színű öv pedig 900 forinttól kapható. Egy versenyruha ára ugyanakkor akár 20 ezer forintig is terjedhet. Nem olcsó mulatság a lányok esetében a tánc sem, ahol ugyan az edzésekre többnyire elég a leggings, egy póló és egy tornacipő, ami körülbelül 7000 forintból kijön, de a versenyekre, fellépésekre már különböző szép, csillogó ruhákat vesznek fel, ami táncformától függően akár 15.000 forintba is kerülhet.

„Szülőként fontos, hogy az egészséges életmódra nevelés része legyen az is, hogy megszerettessük a mozgást a gyerekekkel, így jó, ha támogatjuk őket a sportválasztásban. Mivel bizonyos sportágak esetében a havi kiadások akár a 10 ezer forintot is elérhetik, érdemes év elején megbeszélni, mekkora kiadást bír el a családi kassza, és anyagi kereteinken belül válasszunk vagy javasoljunk egy olyan mozgásformát a gyereknek, amelynek kiadásait aztán egész évben viselni tudjuk” – javasolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek