2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. utóellenőrzése

A Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. utóellenőrzése

Az Állami Számvevőszék befejezte az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának utóellenőrzését a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft.-nél és a társaság feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatánál. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság az intézkedési tervben meghatározott feladatokat végrehajtotta, működésének szabályozottsága, pénzügyi gazdálkodásának szabályszerűsége és átláthatósága javult. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a végrehajtott feladat eredményeként javította a közfeladat-ellátás megszervezésének szabályszerűségét.

Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít ellenőrzési megállapításai fokozottabb hasznosulására. A rendszeres utóellenőrzések visszacsatolást adnak mind a döntéshozók, mind az ellenőrzött szervezetek számára, ezáltal hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtásához és a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

A Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. főtevékenységként előadó-művészeti tevékenységet végez. 2017-ben 393,5 millió Ft bevételre tett szert, az összes ráfordítás 396,8 millió Ft volt.

A társaságnál az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzését az ÁSZ 2008. január 1. és a 2013. november 15. közötti időszakra vonatkozóan végezte el. Az ennek eredményeként nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben megfogalmazott javaslatokra az önkormányzat két, a társaság öt feladatot határozott meg intézkedési tervében. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervekben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e.

Az ellenőrzött szervezetek intézkedési terveinek végrehajtása (db)

Ellenőrzött szervezetek
Az intézkedési tervekben előírt feladatok száma
Ebből az utóellenőrzés megállapítása szerint:
Határidőben végrehajtott
Határidőn túl végrehajtott
Nem végrehajtott
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
2
1
1
Miskolci Operafesztivál NKft.
5
4
1

Határidőben végrehajtott a feladat, ha a teljesítés dokumentáltan, az intézkedési tervben előírt határidőben és tartalommal megtörtént. Határidőn túl végrehajtott a feladat, ha annak teljesítése az intézkedési tervben meghatározott módon, de az előírt határidőn túl történt meg. Nem végrehajtott a feladat, ha a végrehajtás nem történt meg, vagy amennyiben a teljesítést nem dokumentálták.

A társaság az intézkedési tervében meghatározott öt feladatból négyet határidőben, egyet határidőn túl hajtott végre. A társaság feletti tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott két feladatból egyet határidőben végrehajtott, egy feladat nem került végrehajtásra.

A társaság működésében a számvevőszéki jelentésben feltárt hiányosságok, szabálytalanságok a végrehajtott intézkedések hatására megszűntek. Leltározási szabályzata és bizonylati rendje a végrehajtott intézkedések eredményeként a vállalt határidőre megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A számviteli politika és az értékelési szabályzat a hatályos SZMSZ-szel összhangban tartalmazta a hatás- és felelősségi köröket. A közhasznú és vállalkozási tevékenységből származó bevételek és ráfordítások számviteli rendszerben megvalósult elkülönített nyilvántartásával javult a pénzügyi gazdálkodás szabályszerűsége és átláthatósága.

Az önkormányzat által végrehajtott intézkedés eredményeként létrejött, jogszabályi előírásoknak megfelelő közszolgáltatási szerződéssel javult az önkormányzati közfeladat-ellátás megszervezésének szabályszerűsége. A jegyző azonban nem gondoskodott a feladatok végrehajtásának jogszabályi előírás szerinti nyilvántartásáról, ezzel nem biztosította a feladatok végrehajtásának nyomon követhetőségét. Ez kockázatot jelentett az intézkedési tervben vállalt feladatok határidőben történő végrehajtására.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez, hogy intézkedjen a jogszabályt sértő gyakorlat, a közpénzekkel történő felelős, elszámoltatható és átlátható gazdálkodásban rejlő kockázatok megszüntetése érdekében.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …