2022. 06. 30. csütörtök

Pál
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. utóellenőrzése

A Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. utóellenőrzése

Az Állami Számvevőszék befejezte az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának utóellenőrzését a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft.-nél és a társaság feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatánál. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság az intézkedési tervben meghatározott feladatokat végrehajtotta, működésének szabályozottsága, pénzügyi gazdálkodásának szabályszerűsége és átláthatósága javult. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a végrehajtott feladat eredményeként javította a közfeladat-ellátás megszervezésének szabályszerűségét.

Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít ellenőrzési megállapításai fokozottabb hasznosulására. A rendszeres utóellenőrzések visszacsatolást adnak mind a döntéshozók, mind az ellenőrzött szervezetek számára, ezáltal hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtásához és a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

A Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft. főtevékenységként előadó-művészeti tevékenységet végez. 2017-ben 393,5 millió Ft bevételre tett szert, az összes ráfordítás 396,8 millió Ft volt.

A társaságnál az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzését az ÁSZ 2008. január 1. és a 2013. november 15. közötti időszakra vonatkozóan végezte el. Az ennek eredményeként nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben megfogalmazott javaslatokra az önkormányzat két, a társaság öt feladatot határozott meg intézkedési tervében. Az utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy az intézkedési tervekben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e.

Az ellenőrzött szervezetek intézkedési terveinek végrehajtása (db)

Ellenőrzött szervezetek
Az intézkedési tervekben előírt feladatok száma
Ebből az utóellenőrzés megállapítása szerint:
Határidőben végrehajtott
Határidőn túl végrehajtott
Nem végrehajtott
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
2
1
1
Miskolci Operafesztivál NKft.
5
4
1

Határidőben végrehajtott a feladat, ha a teljesítés dokumentáltan, az intézkedési tervben előírt határidőben és tartalommal megtörtént. Határidőn túl végrehajtott a feladat, ha annak teljesítése az intézkedési tervben meghatározott módon, de az előírt határidőn túl történt meg. Nem végrehajtott a feladat, ha a végrehajtás nem történt meg, vagy amennyiben a teljesítést nem dokumentálták.

A társaság az intézkedési tervében meghatározott öt feladatból négyet határidőben, egyet határidőn túl hajtott végre. A társaság feletti tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat az intézkedési tervében meghatározott két feladatból egyet határidőben végrehajtott, egy feladat nem került végrehajtásra.

A társaság működésében a számvevőszéki jelentésben feltárt hiányosságok, szabálytalanságok a végrehajtott intézkedések hatására megszűntek. Leltározási szabályzata és bizonylati rendje a végrehajtott intézkedések eredményeként a vállalt határidőre megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A számviteli politika és az értékelési szabályzat a hatályos SZMSZ-szel összhangban tartalmazta a hatás- és felelősségi köröket. A közhasznú és vállalkozási tevékenységből származó bevételek és ráfordítások számviteli rendszerben megvalósult elkülönített nyilvántartásával javult a pénzügyi gazdálkodás szabályszerűsége és átláthatósága.

Az önkormányzat által végrehajtott intézkedés eredményeként létrejött, jogszabályi előírásoknak megfelelő közszolgáltatási szerződéssel javult az önkormányzati közfeladat-ellátás megszervezésének szabályszerűsége. A jegyző azonban nem gondoskodott a feladatok végrehajtásának jogszabályi előírás szerinti nyilvántartásáról, ezzel nem biztosította a feladatok végrehajtásának nyomon követhetőségét. Ez kockázatot jelentett az intézkedési tervben vállalt feladatok határidőben történő végrehajtására.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez, hogy intézkedjen a jogszabályt sértő gyakorlat, a közpénzekkel történő felelős, elszámoltatható és átlátható gazdálkodásban rejlő kockázatok megszüntetése érdekében.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum