2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

A korlátozott felelősség sem mindig korlátozott

A korlátolt felelősségű társaságok esetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai gyakran tapasztalják, hogy adózók szándékosan nem teljesítik az adófizetési kötelezettségüket, mert úgy gondolják, hogy a társaság lefoglalható vagyontárggyal nem rendelkezik, ügyeit készpénzben intézi és a magánszemélyként csak korlátozott felelőssége van, így az adóhatóság nem tudja behajtani a felhalmozott adótartozást. Pedig a korlátozott felelősség sem mindig korlátozott.

Azon esetekben, ahol az adótartozás végrehajtás útján nem szedhető be az adóhatóság kezdeményezheti a társaság felszámolását vagy kényszertörlését.  Az adóhatóság vizsgálja, hogy a gazdasági társaság képviselője – az eljárást megelőzően – ügyvezetési feladatait a jogszabályoknak megfelelően látta-e el. Addig ugyanis, amíg a társaság nem lesz fizetésképtelen, az ügyvezetési feladatokat a társaság, utána viszont a hitelezők érdekeinek figyelembevételével kell ellátni. A hitelezők érdeke, hogy a társaság vagyona megmaradjon, a befolyó bevételeket pedig az adós a cég tartozásainak csökkentésére fordítsa.

Azokkal szemben, akik nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látják el ügyvezetési feladataikat, az adóhatóság polgári peres eljárást kezdeményez először a képviselő felelősségének megállapítása, majd az okozott kár megtérítése iránt. Ezen perek során az ügyvezetők magánszemélyként a teljes vagyonukkal felelnek a felszámolási és kényszertörlési eljárás alá került társaság tartozásáért. Még akkor is, ha a vezető tisztségviselő – azért, hogy elkerülje a felelősségre vonást – nem tesz eleget a beszámoló készítési és letétbe helyezési kötelezettségének, illetve a társaság könyvelési anyagát eltűnteti. A jogszabály ugyanis az ilyen esetekben a rosszhiszemű magatartást vélelmezi, azaz a cég képviselőinek felelőssége automatikusan megállapítható.

Az adóhatóság, mint hitelező vesz részt ezekben a peres eljárásokban. Cégek képviselői ellen egyébként az elmúlt 4 évben több, mint száz peres eljárást kezdeményezett a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága, ezek 95%-át meg is nyerte. Bírósági ítéletek kötelezik a cég képviselőit, hogy magánvagyonukból fizessék meg a korábban vezetésük alá tartozó gazdasági társaság tartozását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Debrecen Business Forum 2024
A Kelet-magyarországi régió fejlődésének új perspektíváiról csaknem 300 üzleti szereplő - köztük a legnagyobb multinacionális vállalatok hazai vezetői…

További cikkek