2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
A képletváltozás 4 forinttal csökkentheti a gáz árát

A képletváltozás 4 forinttal csökkentheti a gáz árát

A képletváltozás 4 forinttal csökkentheti a gáz árátAkár 4 forinttal is csökkentheti a gázár április elsejei emelésének szükséges mértékét a gázár képletének március 15-i változtatása az MTI által megkérdezett piaci szakértő szerint. Az energiahivatal korábbi prezentációjában köbméterenként 16-17 forint áremelést tartott indokoltnak áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában. Az MTI által megkérdezett, neve elhallgatását kérő piaci szakértő sem elegánsnak sem szerencsésnek nem tartotta, hogy éppen az árváltoztatás idején – és ünnepnapon – módosítottak a gázár számításának képletén. Ez ugyanis bizonytalanná teheti a bevételek tervezését.

 

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a képlet módosítása nem biztos, hogy valamennyi egyetemes szolgáltatóra vonatkozik.

A módosítás egyik eleme az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti – hívta fel a figyelmet. Példaként említette: ha egy szolgáltató olcsón – és korán – vett gázt, azt betározta, annak költségét megfizette, majd később drágábban értékesítené, az új képlet mérsékli a tranzakción elérhető hasznot. A képletváltozás után nem éri meg előre vásárolni, kockáztatni.

A Magyar Energia Hivatalnál (MEH) azt mondták: március 16-ig valamennyi egyetemes gázszolgáltató benyújtotta végleges árváltoztatási kérelmét. Ezt követően a hivatal megvizsgálja a kérelmekben foglaltakat, majd dönt az indokolt árváltoztatásokról, amit várhatóan a jövő hét elején határozatban tesz közzé.

A szolgáltatók ennek alapján változtathatnak áraikon április elsején. Az új árakat a szolgáltatók nyilvánosságra hozzák, a tarifák a következő negyedévre lesznek érvényesek. A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz.

A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz, mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz „meghatározott termékára” plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít.

Keddtől két ponton változott a földgáz egyetemes szolgáltatói árképzése, az egyik a mobilgáz-finanszírozás, a másik a tárolói készletérték meghatározása. A kormányszóvivői irodán az MTI kérdésére annyit közöltek, hogy a korrekció, a korrigált képlet alapján kezdődhet meg a tárgyalás a szolgáltatókkal a gáz áráról.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …