2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A hatóság gyermekeknek szánt ujjfestékeket vizsgált

A hatóság szakemberei gyermekeknek szánt ujjfestékeket vizsgáltak. Az ellenőrzés során 14-féle ujjfesték készlet mintavételezése történt meg, melyek között szerepelt 3-, 4-, 5- és 6-féle színből álló készlet is. A vizsgálat célja a termékek összetételének, illetve tartalmának biztonsági ellenőrzése volt.

A vizsgálat alá került ujjfesték készletek esetében a nehézfémtartalmakra, valamint az azoszínezékből származó tiltott aromás amin tartalmakra vonatkozóan nem merült fel kifogás, ezek mennyisége határérték alatti volt. Kétféle ujjfesték készlet esetében azonban a mikrobiológiai tisztaság nem elégítette ki a szabványban előírt követelményeket.

Ujjfestékek használata során a gyermekek a különböző színű festékeket közvetlenül a kezükre, tenyerükre, ujjhegyükre viszik fel és így festenek. Mivel ezek a festékek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, így összetételük ellenőrzése, tartalmuk biztonsági vizsgálata elengedhetetlen.

A festékek színét különböző anyagokból lehet előállítani, ezek közül azonban több olyan elem vagy vegyület van, amely az egészségre veszélyes lehet. Ilyenek a különböző nehézfémek, mint például a kadmium, a réz, melyek szép színeket kölcsönöznek a festékeknek. Bizonyos festékek színanyagait különböző aromás aminok (azoszínezékek) is alkothatják, melyek esetleges rákkeltő hatásuk miatt az Európai Unió területén tiltólistán szerepelnek.

A különböző kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában került sor.

A laboratóriumi vizsgálatok során meghatározásra került az adott színekre jellemző esetleges nehézfémtartalom (ólom, nikkel, kadmium, réz), melyekre vonatkozóan jogszabály állapít meg határértékeket. A sötét színű ujjfestékek esetében az azoszínezékből származó tiltott aromás amin tartalom is ellenőrzés alá került. Ezen túlmenően a szakemberek a készletekben szereplő valamennyi festék mikrobiológiai tisztaságát is vizsgálták.
A vizsgálat alá került ujjfesték készletek esetében a nehézfémtartalmakra, valamint az azoszínezékből származó tiltott aromás amin tartalmakra vonatkozóan nem merült fel kifogás, ezek mennyisége határérték alatti volt.
Kétféle ujjfesték készlet esetében azonban a mikrobiológiai tisztaság nem elégítette ki a szabványban előírt követelményeket.

A két kifogásolt terméknél az összes élő mikrobaszám meghaladta a határértéket, valamint bizonyos színek esetében olyan baktériumtörzs jelenléte volt kimutatható, amelynek legfőbb kockázata gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó (viszonylag gyors lefolyású, rendszerint maradandó károsodást, illetve szövődményeket nem okozó) betegségek kialakulása. Ezek súlyosságát az immunrendszer állapota, illetve az egyéni érzékenység is erősen befolyásolja.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által évek óta folyamatosan végzett vizsgálatok eredményeként a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, de a Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a játékok rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A vizsgált termékek listája itt található:
Megfelelt: http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_ujjfestekek_2016_megfelelt.pdf
Nem megfelelt: http://www.nfh.hu/sites/default/files/tablazat_ujjfestekek_2016_nemmegfelelt.pdf

A vizsgálatról készült videó itt található:
https://youtu.be/Y52C3Jqo3B4

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…