2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A fő cél a működőképesség megtartása

Jelentős megszorítások várhatók Miskolcon – ez derül ki az idei költségvetési tervezetből , amely a közgyűlés márciusi ülésének napirendjén szerepel majd.– írja a boon. Amíg tavaly 49 milliárd forintból gazdálkodott a város, az idén 41,8 milliárdot irányoztak elő. A „kevesebb” pedig érinti majd – többek között – a városüzemeltetést, a Miskolc Városi Közlekedési Vállalat (MVK) működési költségeit, a beruházásokat, a rendszeres szociális segélyezést. De néhány városi rendezvény is kevesebből gazdálkodhat, például az operafesztivál. Kevesebb jutna a Miskolc Városi Sportuszodának (előreláthatóan 40 millió forinttal), és – amennyiben így fogadják el a költségvetést – a Miskolci Nemzeti Színháznak. A városőrség sem kap annyit, mint tavaly: 150 millió forinttal kevesebbet szánnak nekik(2010-ben 181 milliót kaptak, 2011-ben 30 millió az előirányzat). Az egészségügy azonban megkaphatja a tavalyi összeget, azaz kicsivel több, mint 100 millió forintot (ez az az összeg, amit az önkormányzat a normatív támogatáson felül, saját forrásból költ az ágazatra).

Pótolják a hiányt

A költségvetési tervezetből kiderült az is, hogy az idén 37,8 milliárd forint bevétellel számol a város. Farkasné Hadházi Ildikótól, az önkormányzat gazdálkodási osztályának főosztályvezetőjétől megtudtuk: a kiadási oldal, bevétellel nem fedezett részét a következőképpen szeretnék pótolni: az előző évi pénzmaradványból, ami 93,7 millió forint, 730 millió működési célú hitelből és 3,1 milliárdot fejlesztési célú hitelből. A főosztályvezető azt is hangsúlyozta: „A 2011-es költségvetés összeállításánál a fő szempont a város működőképességének megtartása és az eladósodás folyamatának megállítása volt. Törekvés arra, hogy a bevételek fedezetet nyújtsanak a kiadásra. Ezt a törekvést a 2011-es költségvetés tervezetben elértük.”

Működés biztosítva

Elmondta azt is, hogy tavalyhoz képest a javaslat 7,5 milliárd forinttal kevesebb keretösszeget határoz meg. A következőkkel indokolta: „A csökkentést részben a normatív állami hozzájárulás, a normatív, kötött felhasználású támogatások, közcélú foglalkoztatással összefüggő támogatás csökkenése, részben a helyi adóbevételek, illetékek mértékének csökkenése miatti bevétel kiesés tette szükségessé. A működési kiadások 2,2 milliárd forinttal csökkentek 2010-hez képest, az előbb említett okok miatt. Az elvonás nem érintette a kötelezően ellátandó feladatokat, a működés biztosított.”

Kevesebb jut közvilágításra is

Farkasné Hadházi Ildikó főosztályvezetőtől arról is érdeklődtünk, hogy működőképes lesz-e a városüzemeltetés területe, ha elvonnak több mint 1 milliárd forintot (2010-ben 5 milliárd jutott erre, 2011-ben 3,7 milliárdot szánnak rá). Válaszában elmondta: „A városüzemeltetésnél 811 millió forinttal csökkent, a közcélú foglalkoztatás rendszerének megváltozása miatt a központi támogatás. Ez nem elvonás.” Hozzátette: klasszikus városüzemeltetési feladatokra 295,8 millióval jut kevesebb, mint 2010 évben. Ez az önként vállalt feladatok esetében jelent csökkentést – tudtuk meg. Ezzel együtt a városüzemeltetés feladatainak ellátása biztosított – állította. „A városüzemeltetési feladatok közül azokon a területeken csökkentettünk, amelyek a működést nem veszélyeztetik és kisebb változtatással csökkenthetőek, például a közvilágítás” – mondta. Hozzátette: sajnos 2011-ben parkfenntartásra nem tudnak annyit tervezni, mint tavaly.
Az oktatástól 70 milliót (2010-ben: 16,646 milliárd, 2011-ben: 16,577 milliárd), kulturális feladatoktól 220 milliót (2010-ben: 2,3 milliárd volt), a sporttól 147 milliót (2010-ben: 954 millió, 2011-ben: 806 millió) vonna el a város – derül ki a tervezetből. A főosztályvezető szerint azonban az oktatási, kulturális és sport alapfeladatok teljesítését a költségvetés biztosítja, az önkéntesen vállalt feladatok közül pedig lesz amire kevesebb jut.

Beruházások: mínusz 5,3 milliárd

A beruházásokra fordítható összeg a tavalyihoz képest 5,3 milliárddal kevesebb (2010-ben: 10,8 milliárd, 2011-ben: 5,5 milliárd). „A 2011 évi költségvetési javaslat beruházásai között szerepelnek a korábbi években elindított projektek, valamint olyan feladatok, amelyek életveszély elhárítása céljából indokolt vagy hatósági kötelezés alapján szükséges végrehajtani. A „csökkenés” amiatt van, hogy a korábban elindított nagy projekteknél a 2011. évre szükséges forrásigény nem olyan volumenű, mint az előző évben volt” – fejtette ki Farkasné Hadházi Ildikó. Példaként említette a villamosvasút fejlesztését, a Miskolc belváros rehabilitációja projektet, a Diósgyőr-Lillafüred kiemelt turisztikai nagyprojektet.
A rendszeres szociális segélynél (2010-ben: 615 millió, 2011-ben: 300 millió) 315 millió forinttal kevesebbel számol a városi büdzsé. Ez azért csökken – folytatta a főosztályvezető –, mert idén az aktív korúak ellátására kétfajta támogatási forma létezik: a rendszeres szociális segély és a bérpótló juttatás. Ezekhez 90, illetve 80 százalékban állami támogatás párosul bevételként – ismertette. Tekintettel arra, hogy a városban nagyarányú a munkanélküliség, 2011-ben a bérpótló juttatások területén 500 millió forint kiadási többlettel kell számolni ezen a jogcímen – mondta. Mivel kifizetés egy jogcímen jár, a feltételeknek való megfelelés várhatóan a rendszeres szociális segélyeknél csökkenést, a bérpótló juttatásoknál növekedést jelent – magyarázta. A segélyre jogosultak száma tehát nem csökkent, csak a kifizetés más jogcím szerint történik majd, és nagy részét az állam biztosítja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…