2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A biztosítók 5,5 milliárd forint kárkifizetésre számítanak a vihar miatt
A biztosítók 5,5 milliárd forint kárkifizetésre számítanak a vihar miatt

A biztosítók 5,5 milliárd forint kárkifizetésre számítanak a vihar miatt

A biztosítók 5,5 milliárd forint kárkifizetésre számítanak a vihar miattA négy nagy biztosító mintegy 5,5 milliárd forint kárkifizetést kalkulál az utóbbi egy hét viharkárai miatt az eddigi bejelentések alapján, a károsultak száma – biztosítónként – meghaladja a tízezret. A biztosítók azt is közölték az MTI-vel: a még be nem jelentett károk száma harmada lehet a teljesnek.

 

Mintegy 16 ezer kárbejelentésre számít az eddigi adatok alapján az AEGON Magyarország biztosító. A lakásbiztosítási piac vezető szereplőjénél – a lakásbiztosítások egyharmada jut erre a biztosítóra – péntek reggelig több mint 11 ezren jelentkeztek, a károk összegét az ügyfelek több mint egymilliárd forintra becsülik. Az eddigi jelzések intenzitása alapján a társaság további 4-5 ezer kárbejelentésre és 1,5 milliárd forintos teljes kárösszegre számít. A károk átlagos értéke egyenként megközelíti a százezer forintot. A vihar a legnagyobb pusztítást Borsodban okozta, ám jelentős a Veszprém és Pest megyéből, Budapestről és Pécsről érkező bejelentések száma is. A károknak csaknem 95 százaléka köthető viharokhoz és felhőszakadásokhoz.

A Generali biztosító egy hét alatt eddig több mint ezer településről csaknem 11 ezer kárbejelentést regisztrált. A becsült kárösszeg megközelíti az 1,9 milliárd forintot. A károk 80 százaléka a lakásbiztosítással rendelkezőket, valamint a kis- és középvállalati szektort érinti, 20 százaléka pedig az ipari és a mezőgazdasági ágazatot. A pénteken 10 óráig bejelentett károk közül 7.276 a vihar, 3.039 a felhőszakadás, 290 az árvíz, 153 pedig villám miatt keletkezett.

Az Allianz Hungária Zrt.-hez a hétvége óta eddig megközelítőleg 12 ezer kárbejelentés érkezett. Sokan azonban még nem tudták bejelenteni kárukat, főként Miskolcon és annak környékén lehet további kárbejelentésekre számítani. A leginkább érintett, vihar sújtotta területek: Miskolc és környéke, Budapest, Pécs, Győr, Veszprém és Tatabánya. Az eddig bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetés összege meghaladja a 960 millió forintot.

A Groupama Garancia Biztosítónál a májusi időjárási károk száma meghaladja a 10 ezret, de a végső szám elérheti a 15 ezret is, mintegy 1,2-1,3 milliárd forint becsült kárösszeggel. A kisebb értékű – 100 ezer forint alatti – károk esetén a társaság alkalmazza a telefonos kárrendezést, amikor 1-2 napon belül fizet. A nagyobb károknál pedig – szükség esetén – kárelőleget fizet.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek