2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

A 2,5 százalékos idei növekedés sem elérhetetlen

A csütörtökön közölt első negyedéves GDP-adat azt támasztja alá, hogy 2014 egészében a kormány által a korábban vártnál magasabb, 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés sem elérhetetlen – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter doorstep sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első gyorsbecslése szerint a GDP 3,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kormány által az internetre feltöltött videóban Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, amelyeken keresztül a növekedés a következő időszakban még kiterjedtebbé, szélesebbé válhat.

A nemzetgazdasági miniszter szerint most indulhat el a magyar gazdaság egy olyan növekedési pályán, amelyen végighaladva jóval közelebb kerül az Európai Unió fejlettebb országaihoz.
Fotó: Árvai Károly

A csütörtökön közölt GDP-adat, valamint az, hogy a következő években az európai uniós források 60 százalékát fordítják gazdaságfejlesztésre, azt mutatja, hogy a magyar gazdaságban megvan a növekedési potenciál – emelte ki Varga Mihály. Kifejtette: a magyar kormány hozzáteszi majd a gazdaságfejlesztéshez szükséges forrásokat, így a gazdasági növekedés stabilabbá válhat és „el tudja hozni azt az időszakot, amikor a gazdasági növekedésen keresztül több munkahely, ágazatokra kiterjedő növekedés, nagyobb foglalkoztatottság és magasabb jövedelem valósulhat meg”.

Varga Mihály kiemelte: az exportteljesítmény mellett a belső kereslet is húzta a növekedést, ami így kiegyensúlyozottabbá vált. Úgy vélte, hogy ebben szerepe volt a kormány által tavaly meghozott bérintézkedésnek, a családi adókedvezmény kiterjesztésének, és az energiaárak csökkenésének is.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek