2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

Egy kiadó iroda lehetőségei napjainkban

Helyiség központi szerepben

 

 

A bérlésre szánt irodák régóta komoly népszerűségnek örvendenek, ám a kereslet különféle külső tényezőknek is ki van téve. Az elmúlt néhány év például oly mértékben rajzolta át a munkavégzés módjait, hogy kérdésessé vált érdemes-e a továbbiakban is fenntartani egy irodát.

Az irodákra nagy általánosságban úgy szokás tekinteni, mint a cégek központjára, arra a helyre, ahogy a munkavégzés és a mindennapi események zöme megtörténik. A funkcionalitás szempontjából tehát egyáltalán nem elhanyagolható szerep hárul rájuk. Emellett pedig az önreprezentáció tekintetében is kiemelt funkció jut neki. Egy iroda lényegében a cég saját cégére lehet, annak megjelenése, berendezése és a benne uralkodó hangulat egyaránt beszédes.

Ennek kialakítása és a folyamatos odafigyelés persze a vállalkozások feladata még akkor is, ha az ingatlan egyébként nem a saját tulajdonukban van. Egy kiadó iroda ugyanis legalább ekkora szereppel ruházható fel. Az ingatlanpiac e szegmensében eleve jellemzőbb a bérlés, a cégek számára ugyanis kedvezőbb konstrukciót nyújt, mint a vásárlás, akár hosszútávon is. Az elmúlt évek váratlan történései ugyanakkor sokakat elbizonytalanítottak.

Átrajzolt tendenciák

Persze félreértés ne essék, az üzleti ingatlanok és ezen belül a számos elérhető kiadó iroda nem élik válság korszakukat. Mindössze annyiról van szó, hogy az elmúlt időszak átalakuló tendenciái okán a cégek jobban megfontolják a rendelkezésre álló lehetőségeket. Ezt a változást elsősorban a lassan lecsengő járványhelyzet és a távmunka térhódítása idézte elő, nyomai pedig tartósabban is megmaradni látszanak.

Mivel az otthoni munka tapasztalati a vártnál kedvezőbben alakultak, sok cég teljesen átállt a távmunkára, vagy legalábbis a hibrid munkavégzésre. Ez utóbbi pedig rögtön cáfolja is azokat a kétségeket, mely a kiadó iroda bérlésével kapcsolatban felmerülhet. Tény, hogy a kereslet kissé átalakult, de a cégek sosem tudják vagy akarják majd teljesen maguk mögött hagyni az ehhez kapcsolódó konvenciókat. Ráadásul újra billenni látszik a mérleg.

Vissza az alapokhoz

Most, hogy hosszútávon is mindenki levonhatta a következtetéseit a munkavégzés módjainak átalakulásáról, ismét változni látszanak a trendek. Bár a haladóbb gondolkodású cégek legalább részben megtartják az otthoni munka lehetőségét, sokan döntöttek úgy, hogy ismét visszaállnak a teljes jelenléti munkavégzésre. Egyértelmű irányvonalak nincsenek, hiszen a döntések abszolút szubjektív alapokon nyugodnak. Mindenesetre a kiadó iroda, mint lehetőség, ismét kezd vonzóbb lenni.

Ahogy említettük is, a cégek várhatóan képtelenek teljesen hátat fordítani a hagyományos megoldásoknak. Ez sok esetben csak régi beidegződés, de máskor ténylegesen szükséges a dolgozók interakciója, az élő partnerkapcsolatok és még sorolhatnánk. Ezek biztosítása pedig egy karakteres, a cégre jellemző kialakítású központot kíván. Ehhez pedig az első lépést egy kiadó iroda bérbe vétele jelentheti.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kutatás: a mérnöki, programozói és orvosi pályát tartják legvonzóbbnak az egyetemisták   Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el…

További cikkek