2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Akár a havi átlagkereset felét is elviheti a hazai albérlet
Indul a

Akár a havi átlagkereset felét is elviheti a hazai albérlet

Albérlet és átlagbér

Hazánkban az átlagos négyzetméter árak mellett az átlagbérek is sokat elárulnak egy város lakáspiacáról. Az ország egyes különböző régióiban ugyanis valahol többet, valahol kevesebbet kell dolgoznunk egy saját otthon megvásárlásához vagy akár csak a bérléséhez. Az ingatlannet.hu legfrissebb cikkében a meghirdetett téglalakások átlag bérleti díját és az átlag négyzetméter árát vettetett össze a KSH egyes megyékre jellemző nettó átlagkereset statisztikai adataival.

Jócskán elszálltak az albérletek árai a nyár végével

Magyarországon lakás bérlés szempontjából, egyértelműen Budapest az egyik legdrágább régió.  Viszont azt is fontos látnunk, hogy a magas albérletárak mellett fővárosunkban a legmagasabbak a jövedelmek. 2021 augusztusában Budapesten egy 50 m² alapterületű téglaépítésű lakást átlagosan 166 ezer forintos áron lehetett havonta bérbe venni, ami a régió átlag fizetésének közel felét teszi ki.

Nem túlságosan kedvező a helyzet Győrben és Szegeden sem, hiszen ezekben a városokban az átlagbér felét kellett kicsengetni az idei esztendő nyarának végével egy 50m²-es téglalakás havi bérléséért. Ugyanezen időszakban egy ugyanekkora paraméterű téglalakás meghirdetett bérleti díja, Pécs és Szeged egyetemi városaiban, az ottani átlagkeresetek felénél 8-12 ezer forinttal voltak kevesebbek. Az idei év nyolcadik hónapjában az egyes vizsgált megyeszékhelyek közül pedig Győrben és Kecskeméten kellett a helyi átlagkereset legkevesebb részét, átlag 30-40 százalékát albérletre költeni.

 

Bérlés helyett inkább lakásvásárlás az opcionálisabb?

A harmadik hullám végével gyorsan egekbe szökött albérletárak mellett felvetődik a kérdés: Jobb a pénzt befektetni lakásba, mint az ablakon kidobni? Ha jobban megvizsgáljuk a kérdést láthatjuk, hogy sok esetben többe kerül egy lakás havi bérleti díja, mint maga a törlesztő részelet, és persze a saját otthon vásárlásával egy életre megspóroljuk a lakbért. Viszont a mostani magas négyzetméter árak és az alacsony átlagbérek miatt sokan nem élhetnek ezzel a befektetési lehetőséggel, ha csak nem veszik igénybe a kormány által biztosított támogatásokat.

  1. augusztusi hónapjában az átlag négyzetméter árak alapján többek között ilyen nehéz helyzettel állunk szemben fővárosunkban. Budapesten egy eladásra kínált téglaépítésű lakás egyetlen négyzetmétere átlagosan 2,5x került többe, mint a fővárosi havi átlagbér. Ugyan ebben az időszakban nem állt jobban Miskolc, Pécs, Szeged és Kecskemét sem. Ezekben a városában 2 havi helyi átlagbér sem futotta volna ki a téglalakások átlag négyzetméter árát.

A vizsgált harmadik negyedévben, Nyíregyházán és Győrben azonban már elegendő lett volna a 2 havi átlagfizetés egyetlen négyzetméternek a megvásárlásához.

Ezek jelenleg hazánk legkedveltebb régiói a vásárlók szempontjából

A pandémia időszaka alatt igen csak megváltoztak az ingatlanpiacon a korábban fent álló trendek. Sokan az agglomeráció környékét vagy a kisebb településeket részesítették előnybe a vásárlásuk során. A most befektetés szempontjából népszerű megyék közé sorolható Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy is. Idén pedig a Balaton környéke is igencsak kelendővé vált, amely a hirtelen megnövekedett négyzetméter árakban is meglátszódott.

Ezzel ellentétben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből vándoroltak el a legtöbben. Ezekből a régiókból nagy százalékban a fővárosba és a Pest megyébe költöztek el.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek