2023. 09. 22. péntek

Móric
1 EUR 387 HUF
1 GBP 446 HUF

A cég pénze nem a tulajdonosé

A NAV egy építőipari cég vizsgálatakor annak tulajdonosát, úgynevezett haszonhúzó képviselőjét is átvilágította. Így bukkant a társaságból „feketén” kivont több tíz millió forint nyomára.

 

A NAV ellenőrzése derített fény arra, hogy a tulajdonos a saját építőipari társaságának bankszámlájáról fél év alatt több mint 66 millió forint készpénzt vett fel, ami után sem a társaság, sem ő nem adózott. A tulajdonosnak tehát saját jövedelme keletkezett a társaságból kivont vagyonból, ezért mintegy 17 millió forint adó, és közel 36 millió forint bírság és pótlék megfizetésére kötelezte a NAV.

 

A társaság időközben kényszertörlési eljárás, majd felszámolás alá került és végleg megszűnt, ezért a tulajdonost, mint magánszemélyt vizsgálta a NAV a beszerzett bizonyítékok alapján. A társaságból kivont, csalárd módon megszerzett jövedelem kapcsán az eljárás korai szakaszában a cégtulajdonos saját tulajdonában lévő ingóságok, ingatlanok lefoglalásával, a bankszámla inkasszójával enyhült a költségvetést ért kár.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

A fotó illusztráció (forrás: Shutterstock)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig folyamatosan végzi az adószámla-értesítők kiküldését a magánszemély és egyéni vállalkozói ügyfeleine…

További cikkek