2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Takarékos konyha a szezonalitás jegyében

Korunkban a takarékosság bevezetése egyre nagyobb szerephez jut a háztartásokban. Egyre többen térnek át az otthoni főzésre, ezzel igyekezvén csökkenteni az étkezés, valamint a főzés, illetve bevásárlás költségeit.
Ám még így is sok esetben igazi kihívást jelent a családok számára a sokszor szűk költségkeret megfelelő beosztása. A spórolás az egyre csak emelkedő árak mellett az élet minden területén szükségessé válik. Ez alól nem kivétel a főzés és a tőle elválaszthatatlan bevásárlás sem. Az emberek egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy fokozottan átgondolják, milyen élelmiszereket tesznek a kosarukba, s azokat miként dolgozzák fel a főzés során.

Ha a főzésen spórolni szeretnénk, fontos, hogy olyan tudatos szemléletet alakítsunk ki, amelyben a szezonalitás, azaz adott szezonon belül termő élelmiszerek vásárlása elsődleges szerephez jut. Ebben nagy segítséget nyújthatnak számunkra a Kaufino.com akciós újság gyűjtemény, amely egy helyen teszi hozzáférhetővé az aktuális Lidl gyümölcs akciókat, a Lidl zöldség akciókat, Auchan akciókat vagy a legújabb éppen Interspar akciókat.

Szezonalitás, egészség- és környezetvédelem

Ma már teljesen természetes számunkra, hogy a hazai üzletekben és nagyáruházakban egész évben rendelkezésünkre áll a világ minden tájáról származó bőséges zöldség- és gyümölcs kínálat. Ha éppen januárban áfonyát vagy epret óhajtunk, azt megvásárolhatjuk bármelyik nagyobb üzletben. Ezek a gyümölcsök valószínűleg melegházi termesztésből származnak, éretlenül szedik le őket, növényvédő szerekkel kezelik őket, hogy a hosszas utazás során se menjenek tönkre, így a tápértékük viszonylag alacsony, s mellette szállításukkal környezetünk is jelentős mértékben károsodik. Nem mellesleg ezek az élelmiszerek hazai szezonjukon kívül jelentősen drágábbak.

Tehát, ha spórolunk, fontos, hogy tisztában legyünk a szezonalitás fontosságával, amelyben segítségünkre lehetnek az ismert hazai üzlethálózatok akciós újságai, köztük az Interspar akciós újságok, a Lidl zöldség akciók és a Lidl gyümölcs akciók vagy az Auchan akciós újságban kiírt Auchan akció, amelyek mind egy helyen megtekinthetőek a kaufino.com gyűjtőportálon.

Első lépések a felelős, fenntartható konyha felé

Fontos tudni, hogy a szezonális termékek előnyben részesítésével egészségünket és környezetünket egyaránt egyaránt védjük. A hazai idénynövények frissebbek és jobb minőségűek, tápanyagtartalmuk magasabb, hiszen nem tesznek meg olyan nagy távolságot a termőföldtől az asztalunkig, és nem szükséges távoli országokból behozni őket. Ezzel szemben a külföldről importált zöldségeket és gyümölcsöket akár több ezer kilométeren át is szállíthatják, amíg az áruházak polcaira kerülnek.

Az élelmiszerek szállítása jelentős környezeti terheléssel jár, amely az árucikkek szállításából fakadó üzemanyag-fogyasztás és légszennyezés számlájára írható. Minél messzebbről érkeznek a termékek, annál nagyobb eséllyel sérülnek meg útközben, amely élelmiszerhulladékok keletkezéséhez vezethet.

Így ha környezetbarát, felelős konyhát szeretnénk vezetni, úgy, hogy mindezt a pénztárcánk is meghálálja, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely zöldségeknek és gyümölcsöknek mikor van a szezonja. Így nagy valószínűséggel olyan termékeket tudunk vásárolni, amelyek hazai termelőktől származnak, s mellette az áruk is kedvező.

Spórolás szemléletváltáson keresztül

A hazai üzlethálózatok ma már egyre inkább törekednek arra, hogy az adott gyümölcs vagy zöldség szezonjának idején hazai, térségen belüli élelmiszereket biztosítsanak kínálatukban, kedvezményes áron. A kaufino.com portálon összegyűjtött népszerű üzlethálózatok akciós újságaiban a tavasztól kora őszig tartó időszakban minden héten találunk friss, hazai szezonális élelmiszereket. Az Auchan akciós újságban meghirdetett Auchan akciókat böngészve vagy az Interspar akciós újságban kiírt Interspar akciók keretén belül kedvezményes áron vásárolhatjuk meg a hazai retket, epret, salátát, barackot vagy cukkinit.

Fontos, hogy megtanuljuk azt, ami elődeink számára természetes volt: azt, hogy nem szükséges és természetes, hogy minden élelmiszer érhető legyen egész évben. a vasárnapi rántott csirke mellé kínált friss, harsogó fejes saláta vajas-petrezselymes újburgonyával a tavaszi hónapok ételei, míg a töltött káposzta a téli időszakhoz tartozik. Így olyan új szemlélet alakíthatunk ki, amelyben az élelmiszert, valamint az ételeket megtanuljuk értékelni, illetve maximálisan kihasználni a szezonális zöldségek és gyümölcsök adta számtalan lehetőséget a konyhai felhasználás tekintetében. Mindehhez elegendő néhány apró változtatás a tudatos vásárlás, valamint a fenntartható konyha felé, amelyek bevezetésével nem csupán környezetünket, de egészségünket is is jelentős mértékben támogatjuk, s mellette a pénztárcánkat megkíméljük rengeteg felesleges kiadástól./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …