q NÉGY ORSZÁGBÓL 1763 PÁLINKA ÉS PÁRLAT! - Royalmagazin.hu

2024. 05. 28. kedd

Emil, Csanád
1 EUR 383 HUF
1 GBP 450 HUF

NÉGY ORSZÁGBÓL 1763 PÁLINKA ÉS PÁRLAT!

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 1763 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és ez alkalommal először Vietnámból.

A pálinkák és párlatok értékelésére január 19‒21-én került sor Ongán. A háromnapos zsűrizés során egy 27 fős nemzetközi bíráló csapat formált véleményt a desztillátumokról, melyek közül az előbírálaton 76 tétel nem jutott tovább a főbírálatra. Az eredmények február 4-én, egy nagyszabású gála után lesznek nyílvánosak, akkor derül ki, hogy kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett a verseny abszolút legjobbja. A nevezett pálinkák és párlatok 230 nevezőtől, 153 településről származnak.

Az értékelés újfent az egyesület által fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver segítségével történt. A tavalyi évhez képest még összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával. A rendszer az eszközölt módosításokkal jól vizsgázott, jelentősen megkönnyítette a zsűri munkáját ‒ például a nagyaranyérmesek kiválasztását ‒, de a felelősség az értékelésnél továbbra a bírálókra hárult, ami nem könnyítette meg a lehető legobjektívebb értékelésre való törekvést. A bírálói munka elemzése is sokrétűbb lett, 14 területen mértük az értékelő-bírálók tevékenységét. Ennek az összesített eredménye is szombaton lesz nyilvános.

Ami az eredmények ismerete előtt is elmondható, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lett a verseny. A korábbi évekhez képest jóval kisebb különbség döntött az egyes kategóriák győztesei és a nagydíjat nyertek között. A versenyre nevezett pálinkák és párlatok minősége sokat javult, csökkent a hibás tételek aránya. Ez annak is köszönhető, hogy a Quintessencere leginkább azok jönnek, akik, már elértek egy szintet, legyen szó kereskedelmi, bér- vagy magánfőzőről. Ez is volt a célunk, egy a pálinkát szerető, ahhoz értően, alázattal közelítő, előkelő, elit „klub” alakuljon ki a Kárpát-medencében, ahol mindene egyes érmes tételnek, különösen az aranynak kézzelfogható értéke és megbecsülése van. Egy nyitott kérdés van még, hogy az kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák közül melyik lesz a közönségdíjas pálinka. Ezt a társadalmi zsűri tagjai, a pálinkagála résztvevői február 4-én, Debrecenben választják ki.

A verseny főbb mutatói a következők:

Összes beérkezett minta: 1763 db, lebírált: 1754 (99,5 %), csúcs zsűrihez került 424 (24%), arany 265 (15 %), ezüst 491 (28 %), bronz 488 (28 %), kisebb hibákkal rendelkező: 280 (16 %), hibás 229 (13 %) minta. A kereskedelemben kapható minták közül 31 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 38 kategória győztes minta volt.

 

XIII. QUINTESSENCE Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdető gála programja

 

  1. február 04 (szombat)

Kölcsey Központ (Debrecen, Hunyadi utca 1-3.)

 

17.00: Ünnepélyes megnyitó

A versenyt értékeli: Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke

Köszöntőt mond: Dr. Nagy István, agrárminiszter

17.15‒19.00: A pálinkák és párlatok ünnepélyes eredményhirdetése

Műsorvezető, az est házigazdája: Ördög Nóra

Közreműködik: Pénzügyőr Big Band fanfárosai

19.00-tól: A kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák társadalmi zsűrizése, VIP állófogadás – svédasztalos vacsora

19.00‒20.00: Pénzügyőr Big Band műsora

20.00‒20.30: Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium artistáinak PÁR-LAT VARÁZSLAT bemutatója

20.30‒21.30: Páratlan páros ének estje

21.30: A társadalmi zsűri (közönségdíjas pálinka) eredményhirdetése

21.35: Tombola

22.30‒24.00: Pálinkabál a Zenegép zenekarral

 

Bővebb információk:

http://quintessence-palinka.hu/hu/

www.okeonga.hu

takacslaszo.onga@gmail.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek