2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Az áldozatok jogaiért indított kampányt az Európai Bizottság

Évente minden negyedik európai lakos bűncselekmény áldozatává válik. Az EB kampánya arra világít rá, hogy Magyarországon is szembe kell nézni a bűncselekmények valóságával. Elsősorban az áldozatok közvetlen környezetének figyelmét hívja fel arra, hogy tartsák nyitva a szemüket, ismerjék fel és segítsék az esetleges bűncselekmények áldozatait.

Az Európai Bizottság Magyarországon is hivatalosan elindította új kampányát, amely a bűncselekmények áldozataira és a számukra elérhető támogatásokra hívja fel a figyelmet. Ennek érdekében a kampány nyitóeseményén olyan ismert közéleti személyiségek vettek részt az úgynevezett „Nyitott szemmel” kihívásban, mint Eke Angéla, Tanulom Magam Attis, Marge, Kovalcsik Krisztina (Lusta Lány), Farkas Franciska és Csepelyi Adrienn. A kihívás során a résztvevők farkasszemet néztek egymással, szimbolizálva ezzel, hogy nyitott szemmel járnak, nem hunynak szemet az áldozatok problémái felett.

A kampány egy uniós stratégia része, melynek célja biztosítani, hogy az áldozatok teljes mértékben élhessenek a jogaikkal. „Fel kell ismernünk a bűncselekmények áldozatait, és biztosítanunk kell számukra a gyógyuláshoz és a továbblépéshez szükséges támogatást” – mondta Didier Reynders igazságügyi biztos. „Sok áldozat nincs teljesen tisztában a jogaival, így nem is tudnak ezekre a jogokra megfelelően támaszkodni” – tette hozzá.

A kampány elindítása előtt az Európai Bizottság reprezentatív kutatást végzett az Európai Unió tíz országában[i], köztük Magyarországon is a 18-30 évesek körében, hogy felmérje, mennyire vannak tisztában az áldozatok jogaival. Emellett a felmérés célja az is volt, hogy az európai szerv megismerje a hazai támogató szervezetek elérhetőségét és a bejelentések lehetőségeit itthon.

A felmérésből az derült ki, hogy a magyarországi válaszadók 59%-a nincs tisztában azzal, hogy a bűncselekmények áldozatai az EU-s jogok révén védelmet élveznek. Még a tudatosabb válaszadóknak is csupán a fele ismerte a vonatkozó jogszabályokat, rendelkezéseket. Kulcsfontosságú, hogy az áldozatok és környezetük – barátaik és családtagjaik – megértsék, milyen jogaik vannak, és hogyan élhetnek velük.

A tanulmány azt is mutatja, hogy a magyarországi válaszadók 86%-a ajánlaná professzionális támogató szervezetek segítségét. Ennek ellenére Magyarországon a válaszadók mindössze 27%-a ismeri a bűncselekményeket bejelentő forródrótokat (a 10 ország átlaga 82%). Az is kiderült, hogy a vizsgált országokban 10-ből 1 kitöltő jelentett be bűncselekményt a kitöltés előtti 6-12 hónapos időszakban. Magyarországon volt a legalacsonyabb ez az arány (4%). Azonban, ha nem csupán az elmúlt időszakban vizsgált, hanem a valaha a rendőrség számára jelentett incidensekről van szó, ott hazánk kerül az első helyre 56%-kal.

 

Éppen ezért a kampány nem csupán a bűncselekmények áldozatainak jogait ismerteti, hanem egy listát is ad azokról a szervezetekről, amelyekhez segítségért fordulhatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …
Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…

További cikkek