2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Országtorta 2011 – Barackos kölestorta + Videó

A szegények tortája lehet a 2011. évi országtorta, amit az alapanyag latin neve után pániktortának is nevezhetünk. A köles latin neve ugyanis Panicum miliaceum. No para 🙂

A karcagi barackos kölestorta alapanyaga, a köles a néprajzosok szerint a magyarság legrégebben ismert gabonája, őshazája Kelet- és Dél-Ázsia, rövid tenyészidejű, kevés gondozást kívánó, igénytelen növény. Hántolt magját elsősorban kásaként fogyasztják.



Nem szabad összekeverni a kanáriköles néven ismert fénymaggal, amely latin neve Phalaris canariensis, és nem a kölesfélék, hanem a perjefélék családjába tartozik. A hajdinával sem szabad összetéveszteni, amely szintén Ázsiában honos növény, nem gabonaféle, ám oda sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

A 2011. évi országtorta tehát a karcagi barackos kölestorta lett, ami a számomra azért jelent egy kicsi csalódást, mert az eddigi országtorták receptjei mind újdonságszámba mentek, a cukrászmesterek a jeles napra, illetve az azt megelőző versenyre kreálták meg a kompozíciót.

A karcagi barackos kölestorta receptje viszont egyáltalán nem számít újdonságnak, ha valaki beírja a Google-ba, számtalan variációját találja meg az alapreceptnek. A 2011-es országtorta elkészítése talán csak annyival bonyolultabb az egyéb variációk elkészítésénél, hogy ebben az esetben a baracköntet külön kialakított vályúcskákban kerül a torta tetejére, megnehezítve ezzel a torta elkészítését.

A kölestorta receptjét a Max konyhája blogon találtam meg:


Sárgabarackos kölestorta receptje 1 db 12 szeletes tortához

1. Köles alapfőzet

290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

2. A sütéshez

980 g lefőzött köles alap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
60 g áttört túró

3. A töltéshez

100 g darabolt sárgabarack konzerv
30 g sárgabarack koncentrátum
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin (1 l forrásban lévő vízhez 160 g zselatinpor arányában)

4. Összeállításnál

300 g házi sárgabarack lekvár
40 g étcsokoládé
150 g felezett sárgabarack konzerv
20 g natúr zselé

5. Sárgabarack öntet

230 g sárgabarack
70 g cukor
4,5 g pektin


Az öntet lefőzése:

Szezonálisan használhatunk friss, vagy fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. tortába töltés előtt hűtsük vissza.

A köles alap lefőzése:

A hántolt kölest alaposan mossuk meg forró vízben. Folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amikor puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 gramot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A sütés:

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt kölesalaphoz adjuk hozzá  atúrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet. Majd alaposan keverjük össze, és töltsüka becsomagolt karikába. 180 C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra, és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Betöltés:

A Zila tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g kölesalaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack konzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal, és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.

Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.

Összeállítás:

A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével.

Forrás:maria.blog.hu

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek