2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Ezen a héten az orvostudományról, családtervezésről: Dr. Czeizel Endre!

Ezen a héten az orvostudományról, családtervezésről: Dr. Czeizel Endre!

Szabolcs: Azoknak, akik most készülnek családot alapítani, mire érdemes figyelni?

Dr. Czeizel Endre: Egy értelmes fiatal pár, egy ideig védekezik – megvárja azt az időt, amikor már felkészült anyagilag, erkölcsileg, emberileg a gyerekvállalásra -, akkor abbahagyják a fogamzásgátlást, és 3 lépésben kell felkészülni:

1. Van egy úgynevezett családtervezési alkalmassági vizsgálat, ahol megnézik, hogy éppen milyen formában vannak.

2. Jön egy három hónapos felkészülés a fogamzásra, például ekkor már a magzatvédő vitamint kell szedni. Meg kell nézni, hogy nem fertőzött-e az asszony, vagy a férfi – szexuálisan terjedő fertőzésekkel.

3. Ha bekövetkezik a fogantatás – a pozitív terhességi próba -, akkor azonnal el kell jönni ellenőrző vizsgálatra. Ezt azért fontos mondanom, mert a várandósok 90 százaléka 8-10 hetes korban megy el a várandós gondozásra – amikor már minden eldőlt, már kész a magzat. (Rögtön a kimaradt havi vérzés után kell eljönni, akkor jön az a nyolc hét az asszony életében, amikor mindent alá kell rendelni – mert ekkor dől el, hogy ebből a genetikai tervrajzból milyen kis ember lesz.)

 

Szabolcs: A fogantatás pillanata sorsdöntő?

Dr. Czeizel Endre: Igen, úgy érzem, hogy az életünk legfontosabb pillanata. Mondok egy példát: A pete 24 óráig életképes, és van egy olyan elképzelés, hogy a 20. óra után a pete már egy kicsit öregecske. A túl érett petéből például gyakrabban lesz rendellenesség, tehát egy igazi jó családtervezési rendszerben mi mindig meghatározzuk, hogy a nőnek melyik nap van a ciklusán belül pete termelése – ez 24 óra -, és mi azt tanácsoljuk nekik, hogy persze szeretkezzenek akkor, amikor akarnak, de ha a gyerekért szeretkeznek, akkor a tüszőrepedés előtti nap – az az optimális nap. De ettől sokkal fontosabb, hogy szedjék a magzatvédő vitamint, legalább 6 héttel a tervezett fogamzás előtt, mert így a fejlődési rendellenességek egyharmada kivédhető.

 

Szabolcs: Van-e olyan egyszerű, és természetes módszer, amivel a születendő gyermek nemét lehet irányítani, tervezni – második, harmadik, negyedik gyermeknél?

Dr. Czeizel Endre: Természetes módszer igazából nincs. Van két olyan orvosi megfigyelés, hogy a tüszőrepedés napján történő szeretkezésnél nagyobb a fiú esély, ha viszont lányt akarnak, akkor 48-72 órával korábbra kell a szeretkezést tervezni. A másik, hogy a hüvely vegyhatásának befolyásolásával, némileg lehet segíteni. Ha eljönnek hozzám, és ezt kérik, akkor én ezt nagyon részletesen mindig elmondom, ezzel az 51 % fiú, 49% lány gyakoriságot, lehet majdnem 70 százalékra a kívánt nemre feltornászni.

 

Szabolcs: A lelki és a testi egészség közötti kapcsolatról az orvostudomány ma mit állít?

Dr. Czeizel Endre: Nagyon-nagyon fontos, konkrét példát mondok: Eljön hozzám egy pár, mert nem jön össze a kisbaba. Kivizsgáljuk, és igazából nincs drasztikus ok, csak az, hogy az asszony szorong – mert hozzáfogtak, és nem jön össze. Attól kezdve, már minden szeretkezés alatt azon töri a fejét, hogy most jól csináljuk-e, ahelyett, hogy élvezné. Kialakul benne egy olyan stressz állapot, ami elindít egy stressz hormont, az leállítja a sárgatest hormontermelést, sárgatest hormon nélkül pedig, a méhbe nem tud beágyazódni a gyerek. Tehát, egyszerűen egy lelki inzultus miatt, nem lesz neki gyermeke, pedig tulajdonképpen nincs semmi más ok. 6 olyan házaspárról tudok, akik végül örökbe fogadtak gyermeket, mert nem jött össze 4-5 év alatt, és aztán fél-egy éven belül, megvolt a saját gyerek. Hazavitték a kis lurkót, az sírt, bekakált, foglalkozni kellett vele, az asszony már nem ért rá szorongani, és rögtön összejött a gyerek.

 

Dr. Czeizel Endre: A genetika fantasztikusan nagyot fejlődött, és ma lényegében minden látható rendellenességet ultrahanggal, és nagyon sok kromoszóma, és génhibát is, speciális vizsgálatokkal fel tudunk ismerni a fogamzás után. Hetente kétszer végzek genetikai tanácsadást, és minden héten előfordul, hogy a tizedik, tizenhatodik, huszadik héten felismerünk valamilyen súlyos rendellenességet.

Ekkor el kell mondanom a várandósnak, hogy két rossz között kell dönteni: Megtart egy súlyosan beteg magzatot – ami emberileg szép, csak megpecsételi a család sorsát, mert egy fogyatékos gyerek teljes embert igényel -, vagy él a magyar törvények adta lehetőséggel – a huszadik hétig, ha a magzatnak súlyos rendellenessége van, a terhesség megszakítható. Ma a döntő többség él ezzel a lehetőséggel.

Nem jó nekem asszisztálni ahhoz, hogy sérült magzatokat pusztítsunk el. Orvosi indikáció alapján történik, szakvéleményt kell kiadni. Mindig eszembe jut, hogy ez a modern Taigetos: Háromezer évvel ezelőtt, Spártában megvárták amíg megszületnek az ilyen gyerekek, és utána vitték fel a hegyre, és hagyták ott, hogy haljon meg. Most nem várjuk meg míg megszületik, hanem elpusztítjuk őket. Ez az eutanáziának egy speciális formája, úgy hívják, hogy teratanázia. Ez azért bánt engem nagyon, mert a rendellenességek döntő többségét, a fogamzás előtt meg lehetne előzni – ha élnének a tudomány adta lehetőséggel.

Értem én az asszonyokat, szokták mondani nekem, hogy száz százalékban egészséges kisbabát akarnak. Ez egy vágy, aminek a következtében túlzottak az igények. Az elmúlt négy évben, nekem három olyan magzatom volt, akinek ajakhasadéka volt – a magzati korban felismertük -, és az asszonyok megszakították a terhességüket. Pedig ma már ez egy operálható kis rendellenesség, tehát szinte teljes értékű emberek lennének, és mégis az asszonyokban él ez a vágy, hogy nekik hibás gyerekük ne legyen. Magunk között szólva mindannyian hibásak vagyunk – előbb-utóbb úgyis kiderül rólunk.

Konkrét elképzeléseim voltak, amibe belebuktam. Azért vállaltam el a Nemzeti Egészségtani Intézet főigazgatóságát, mert három tervem volt:

Az egyik tervem az volt, hogy az iskolában legyen egy fakultatív tantárgy, a felkészülés a családi életre – láttam, hogy van Angliában, Hollandiában. A gyerekeket, ha felkészítenénk a családi életre, a tizenéves kor nagy kihívásaira, a szerelemre, a szexre. Hogy kell védekezni, és ha majd eljön az idő, akkor hogy kell felkészülni arra, hogy egészséges kisbaba legyen. Nagyon népszerű 33 órás tantárgy volt, a nyolc általános után a gimnázium első osztályában. 930 középiskola volt, és az első évben több mint 300, a második évben már több mint ötszáz indult – kiképeztünk 1100 pedagógust, volt tankönyv. Jött egy kormányváltás, és az új illetékes miniszter azt mondta nekem, hogy csak nem képzelem, hogy gyerekeknek lehet szexről, óvszerről, és egyebekről beszélni – tehát ez megbukott.

Mi hoztuk létre Magyarországon – először a világon – azt a családtervezési rendszert, az optimális családtervezést, hogy valahogy értessük meg az emberekkel, hogy a fogantatásra kell felkészülni. A szülés, születés nagy dolog, de az életünk kilencedik hónapjában történik, és a fogantatás az a pillanat, amikor eldől, hogy fiúk leszünk vagy lányok, egészségesek, vagy betegek, géniusz palánták, vagy csak kutyaütők. Ez is ragyogóan indult, a rendszerváltáskor már 34 ilyen központ volt Magyarországon. A vágyunk az volt, hogy legyen 180, és akkor lefedi az egész országot. Jött a rendszerváltás, nem tartották fontosnak, és ez is megszűnt.

Volt tapasztalatom a hetvenes években, hogy a média mekkora hatalom – mondjuk akkor nem volt ennyi csatorna. Az öröklődés titkai, és a Születésünk titkaival tulajdonképpen egy egész népet lehetett megtanítani arra, hogy mi a genetika, mi a gén, a kromoszóma, családtervezés, és egyéb. Úgy képzeltem, hogy a médiának három küldetése van: Hírt ad, szórakoztat, és nevel is. Ezzel szemben, amit ma látok a kereskedelmi televíziókban, az inkább észbontó, vagy észvesztő.

Októberben voltam Brüsszelben, az Európai Uniónak egy egészségügyi csúcsértekezlete volt, ahol mondták, hogy ezt a Magyar családtervezési modellt, minden európai országban be kell majd vezetni. El tudom képzelni, hogy – mi megcsináltuk 84-től, nagyon jól működött, a rendszerváltás után kicsit kiirtották -, talán, majd ha Brüsszelből mondják, hogy ezt mégis csak kell csinálni, akkor majd hátha csináljuk.

 

{module Forrás sztárportré}

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek