2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Nagy sikerű pálinka és pogácsasütő verseny Sajóbábonyban

2014. március 1-jén rendezték meg a X. Sajóbábonyi Pálinka és Pogácsasütő versenyt a település ipari parkjának nagyszerűen felújított kultúrközpontjában.

Sólyom Sándor köszöntője után Nagy Imre polgármester nyitotta meg a rendezvényt, aki elmondta, hogy a korábbi versenyeket a város művelődési házában tartották, de az évek során fokozódó érdeklődés indokolttá tette a nagyobb befogadóképességű hely kiválasztását. Mint mondta az új helyszín egyidős a gyárral (volt ÉMV), amely Sajóbábony határában a környék akkor legszebbnek tartott kiránduló völgyeiben épült fel. 1950-ben kezdett termelni, az akkori helyzetnek megfelelően hadiipari termékeket, majd az idő előre haladtával polgári felhasználású vegyi termékek gyártására tértek át (növényvédő szerek, bio-diesel, gyógyszergyár, stb.). Ma ipari parkként működik 1200 főnek adva munkát. A gyár kultúrháza adott helyett a jubileumi rendezvények, ahol minden korábbit túlszárnyalva 166 pálinka mintával neveztek be az érdeklődők. A rendezvény a Bükki Pálinka Lovagrend szakmai támogatásával valósult meg. A pálinkákat 6 zsűri csoport bírálta el. Amíg a zsűri dolgozott, színvonalas szakmai előadásra került sor a nagyteremben.

A verseny zárásaként kihirdették az eredményeket. Ennek alapján 10 db „Az év pálinkája”, 5 db nagy arany, 35 db arany, 71 db ezüst, 35 db bronz, 10 db oklevél minősítést ért el.

Szakmai értékelésként a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere, Orosz János elmondta, hogy nagyon sok jó minőségű párlattal találkoztak és fejlődés volt tapasztalható e téren. Bizonyára ebben szerepe van a pálinkafőző rendszerek fejlődésének is. Ma már a hagyományoson kívül az un. tornyos (tányéros) desztillálók is elterjedtek, melyek igazi hungarikumhoz méltó pálinkákat képesek előállítani. A pogácsasütők vetélkedésére 12 fő nevezett, is rendben lezajlott Ennek eredményei a Következők:

Zárásként Nagy Imre polgármester megköszönte minden „versenyző” részvételét és figyelemreméltónak ítélte, hogy a helyieken kívül az északi régió számos településéről megtisztelték a versenyt: Eger, Gyöngyös környék, Mád-Tarcal térség, a közvetlen borsodi körzet (Sajószentpéter, Edelény, Kazincbarcika). Ennek alapján az esemény jelentős, régiós szintet ért el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek