2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Miskolc bora Bogácsról

Miskolc bora Bogácsról

Miskolc bora BogácsrólMiskolcnak valaha volt szőlő- és borkultúrája, most már van bora is, méghozzá Cabernet Franc Bogácsról, a Csáter Apó pincéjéből. Egy tollforgató nedűje nyerte el ezt a címet hosszas kóstolgatás, pontozás, elemzés után. Hajdú Imre újságíró, író borászkodik újabban fiával Ádámmal, aki Bükkalján hódol szenvedélyének. Számos turisztikai cikk, könyv írója szerelmese e vidéknek és annak levének, ezentúl minden Miskolcon járó prominens személy e finom vörösbort kapja ajándékba, s viszi a város, illetve a környék jó hírnevét.

– Harminc éve hobbim a borászat, de komolyabban csak az utóbbi években foglalkozom vele a családdal – mondja a tollforgató borkedvelő. – Dédapám is evvel múlatta szabadidejét, Hegyi József, akit mindenki Csáter apónak ismert. Innen kapta a pince és a bor a nevet. Hobbiborász vagyok, évi kétszáz hektoliter borral, amiben van három-három fajta fehér, rosé és vörös. Örülök ennek a sikernek, de ezt így mondják mifelénk, a nap elintézte. Szeretem ha jönnek hozzám vendégek, turisták, akiknek mesélhetek a borról és a környék nevezetességeiről, akiket szívesen elkalauzolok itt a dombok, völgyek világában, mert Bükkalja gyönyörű.

A történethez hozzátartozik még, hogy Miskolc bora címet eddig is bogácsi termelő nyerte korábban, Prókai László, aki most is indult a versenyen, amelyen 66 féle minőség mérte össze ízét, zamatát. A főszervező Czupper András, azt mondta nagyon komoly pontozás, kóstolgatás után döntöttek a bizottsági tagok a Hajdú bor mellett. Miskolc városi napján, május 11-én adják át az első Miskolc borát.

 

Temesi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…