2024. 12. 20. péntek

Teofil
1 EUR 414 HUF
1 GBP 499 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Magyarország tortája

Magyarország tortája

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évről évre meghirdeti a „Magyarország Tortája” elnevezésű pályázatot. A Magyarország Kormányának megbízásából életre hívott pályázaton, az Ipartestület minden évben innovatív, kreatív ötleteket, főleg a magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat vár a „versenyzőktől”.

2010-ben az ország 1000 szeletes tortáját 500 árvízkárosult gyermek fogyaszthatta el. 2012-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája” pályázatát, párhuzamosan a több éve sikeresen futó „országtorta” kezdeményezéssel.

Magyarország Tortái az elmúlt években:

2007 – Madártejtorta (Zila Kávéház – Zila László)
2008 – Szatmári szilvatorta (Zila Kávéház – Zila László)
2009 – Pándi meggytorta (Zila Kávéház – Zila László)
2010 – Szilvagombóc torta (Sulyán Cukrászda – ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin)
2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila Kávéház – Zila László)
2012 – Szabolcsi almás máktorta (Kokó Cukrászda – Pintér Zsolt), Cukormentes almatorta egressel (Zila Kávéház – Zila László)
2013 – Milotai mézes diótorta (Major Cukrászda)

Az ország tortája

2014-ben a hazai gasztronómia egyik sajátos és igen kedvelt desszertje, a Somlói galuska ihlette a Somlói revolúció torta (Somlói forradalom) alkotóját, Damniczki Gyula Balázst, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosát. A mester a régi, bevált, nemes anyagokat és a hozzájuk fűződő emlékeket, egy mai, modern európai mousse-torta formájában gondolta újra.

A 2014-es Somlói revolúció tortában meghatározó elem a mousse: ez egy könnyed, elegáns, légies textúrájú krém, a modern cukrászat egyre elterjedtebb és keresettebb terméke. A grillázstésztára rétegezett étcsokoládé mousse, majd a narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal (párizsi krémként ismerjük) borított vaníliás fehércsokoládé habkrém olyan ízélményt kínál, amely valóban forradalminak nevezhető az eredeti Somlói galuskához képest. A hagyomány és a kreativitás találkozása ez az ínyencek igényeit is kielégítő, csodálatosan könnyű, kiváló alapanyagokból készült tortakülönlegesség, így méltán lesz 2014-ben Magyarország Tortája.

Magyarország cukormentes tortája

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyen a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára. A zsűri idén is nemcsak a megfelelő alapanyagok használatát, az alacsony szénhidrát- vagy kalóriatartalmat várta el a pályázóktól, hanem olyan esztétikus édességeket, amelyek tükrözik a magyar ízvilágot, a cukrászati gyakorlatot, emellett innovatívak is

2014-ben a versenyt a „Csokis kaland” nyerte. A Nándori Cukrászda készítette finomság nem tartalmaz fehérlisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószert. Ízeinek harmóniáját megalapozza a könnyű csokoládéhab, melyet a magyar meggyből készült öntet savanykás íze finoman ellenpontoz. Ezt az egyensúlyt egészíti ki a piskótarétegben a hazai dió és a mandula utánozhatatlan aromája. A vékony marcipánréteg eleganciát kölcsönöz a tortának.

Honvédség tortája

Augusztus 20 nincs tisztavatás nélkül. Ennek apropóján hagyományteremtő céllal, az avatandó tisztek tiszteletére a Magyar Honvédség Szakácscsapatának cukrászai és szakácsai elkészítik a „Honvédség tortáját”. A torta receptjét az MH BHD Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Regiment Éttermének cukrászai, Rózsa Mária és Lukács Péter mestercukrászok találták ki és készítették el a szakácscsapat szakácsai segítségével. Ez nagy kihívás volt a csapatnak így a 2014 évi luxemburgi világbajnokság felkészülési időszakában.

A sütemény hazai alapanyagokból – sárgabarack, mandula, levendula – készül. Fő szempont volt, hogy könnyen elkészíthető legyen, könnyű habalapú krémet tartalmazzon és a megjelenése a mai kor kívánalmait tükrözze.

A tortát augusztus 20-a után a Regiment étteremben és kávézóban is meg lehet vásárolni (1143 Budapest, Stefánia út 34-36).

A katonaszakács csapat tagjai:

Mudra József alezredes csapatvezető
Gulyás Károly szakmai vezető, MNGSZ alelnöke, WACS nemzetközi zsűritag, Venesz díjas mesterszakács.
Somorjai Péter mesterszakács
Lukács Péter mestercukrász
Rózsa Mária, cukrász
Balázs Gergő mesterszakács
Kovács Péter főtörzsőrmester, mesterszakács
Kovács Attila főtörzsőrmester, szakács
Cselyovszky Zoltán főtörzsőrmester, szakács
Bojtos György szakács
Ódor Norbert szakács

Somlói Revolúció recept

A recept cukrászok számára készült, ezért a mértékegységek miatt grammban vannak feltüntetve

Szeletelve így néz ki – egy pécsi cukrászdában kóstoltuk meg és fotóztuk le
Hozzávalók
Grillázs tésztához

145 g tojásfehérje (1 tojásfehérje kb. 25 g)

60 g tojássárgája (1 tojássárgája kb. 15 g)

50 g cukor

20 g liszt

80 g dió grillázs

30 g darabos dió
Dió grillázshoz

55 g dió

25 g cukor
Narancs betéthez

135 g narancs

70 g cukor

5 g pektin

4 g zselatin

1-2 narancs héja
Étcsokoládé mousse-hoz

70 g 33%-os tejszín

165 g 54%-os étcsokoládé

50 g tojássárgája

50 g 40%-os rum

240 g tejszínhab
Fehércsokoládé mousse-hoz

90 g 33%-os tejszín

200 g 33,1%-os fehércsokoládé

55 g tojássárgája

5 g zselatin

15 g víz

1 vaníliarúd

430 g tejszínhab
Ganache krémhez

40 g tej

75 g 54% étcsokoládé

8 g glükóz

20 g 85% vaj
Az eredeti receptben felhasznált csokoládék

Callebaut 811NV 54% kakaótartalmú, 36% zsírtartalmú étcsokoládé

Callebaut Velvet 33,1% kakaótartalmú., 40,9% teljes zsírtartalmú fehércsokoládé

hirdetés ▼

hirdetés ▲
Elkészítés

Rétegezés alulról felfelé: grillázs tészta, étcsokoládé mousse, narancs betét, fehércsokoládé mousse, ganache krém
Grillázs tészta

Durvára vágott dióból és cukorból grillázst készítünk. Ha kihűlt, apróra daráljuk.

A tojásokat szétválasztjuk, a cukorral kihabosítjuk a tojássárgáját, összekeverjük a grillázzsal és a liszttel, majd a felvert fehérjével. A tetejét megszórjuk a darabos dióval, és 155 C°-on enyhén gőzös sütőben 30 percig sütjük.
Étcsokoládé mousse

A tojássárgáját kihabosítjuk. A tejszínt 80 C°-ra felmelegítjük, és hozzácsorgatjuk a tojássárgájához folyamatos keverés mellett. Az étcsokoládét megolvasztjuk 38 C°-ra, és hozzákeverjük a tojássárgájás tejszínt. Kihűtjük 27 C°-ra és összekeverjük a rummal és a felvert tejszínhabbal.
Narancs betét

A cukrot elkeverjük szárazon a zselatinnal és a pektinnel. A narancs héját lereszeljük és a a levét kinyomjuk, a héjat teatojásba tesszük. Hozzákeverjük a pektines-zselatinos cukrot, 5 percig hagyjuk duzzadni. Egy percig forraljuk, majd kihűtjük kézmelegre, és ráöntjük a kifagyasztott étcsokoládé mousse-ra.
Fehércsokoládé mousse

A zselatint beáztatjuk a vízbe. A tojássárgáját kihabosítjuk. A tejszínhez hozzáadjuk a beáztatott zselatint és felmelegítjük 80 C°-ra. A tojássárgáját kihabosítjuk, és hozzákeverjük a meleg zselatinos tejszínt. A fehércsokoládét megolvasztjuk 36 C°-ra, és hozzákeverjük a tojássárgájás tejszínhez. Kihűtjük 27 C°-ra és összekeverjük a felvert tejszínhabbal.
Ganache

A tejjel felmelegítjük a glükózt és a vajat 80 C°-ra, és belekeverjük az étcsokoládét.
Díszítés

Őrölt dió grillázzsal megszórt fehércsokoládé pasztillával és tejszínhabbal.
Fontos! A moussok textúrája, édessége, keménysége az anyaghányadban feltüntetett Callebaut 811NV és Velvet csokoládék zsír-, kakaó- és cukortartalmára lett beállítva. Más csokoládék használata megváltoztathatja
a mousse-ok ízét, szilárdságát! A mousse-ok szilárdságát növelhetjük plusz kakaóvajjal. Ha a grillázst thermomixer-ben vagy kutterban aprítjuk, finomabb tésztát kapunk.

Magyarország tortája az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón 2014. augusztus 11-én. A Somlói revolúció című torta Damniczki Gyula Balázs cukrász munkája. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás:kormany.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mellimplantátumok története
A női szépség és harmónia kifejezésében a mell mindig is kiemelkedő szerepet kapott. A mellnagyobbítás, ahogyan ma ismerjük, hosszú fejlődésen ment ke…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp