2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Magyar receptek egy olasz családregényben

Magyar receptek egy olasz családregényben

Magyar receptek egy olasz családregénybenMagyar, olasz és zsidó receptek adják az alapanyagot az olasz Antonella Ottai könyvéhez, amely ételekkel és ízekkel kelti életre egy család történetét. A szicíliai Sellerio kiadónál megjelent mű 152 oldalon eleveníti fel a szerző családjának történetét – a konyhán keresztül. Ételek, ízek és fűszerek keverednek, élővé téve az emlékeket: Ottai édesapja magyar zsidó volt, édesanyja olasz, Abruzzo tartományból. Az olasz könyvesboltokban 10 euróért kapható konyha- és családregény magyar receptjei között található a tokány és az 1956-ban Olaszországba menekült nagynéni sütötte mákos rétes. A római zsidó kultúra ételének számít az endívia levelekkel kísért ajóka, olasznak „a szegényes és mindig egyforma” abruzzói fogások.

Ahány recept, ugyanannyi jelentős családi eseményt idéz fel. „A szüleinktől tanult ételek saját múltunkat segítenek megismerni” – írta bevezetőjében Ottai, a római La Sapienza tudományegyetem színháztörténeti és multimediális tanszékének tanára. Mostanáig kizárólag színházról írt könyveket, bár olvasói eddig is tudták róla, hogy szakmai ismereteit egyedül szakácsi képességei múlják felül.

„A finom tollú történet nemcsak egy család főzési hagyományáról szól, hanem segít megérteni, mi a lényege egy családnak” – kommentálta a könyvet a szerző barátja, Luca De Filippo.

„Feladatomnak éreztem, hogy átadjam a nagyszülőktől, szülőktől, nagynéniktől kapott emlékeket. Örömtelieket és fájdalmasokat egyaránt: családra nincsen recept, az alapanyagoknak kell illeniük egymáshoz” – mondta a szerző.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek