2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Koffeinmentes kávé – mikor érdemes ezt választani?

Akik a koffeines kávé szerelmesei, sokszor csak legyintenek a koffeinmentes verzióra: az nem is igazi kávé! Fogalmuk sincs, mekkorát tévednek: a mentes verzió is lehet ugyanakkora élmény, ugyanúgy megadja a kávézás örömét, a koffein hatásai nélkül.


De mi is a baj a koffeinnel?

A koffein fő hatása, hogy rövidtávon élénkíti a szervezetet, elűzi a fáradtság-érzést. Éppen ezért szeretjük kávéval indítani a napot, illetve sokan délután is szívesen isznak egyet, ha úgy érzik, már alábbhagyott a délelőtti lendület. Egy ízletes koffeinmentes kávé finom ugyan, de ezt az élénkítő hatást aligha várhatjuk tőle – ez persze nem jelenti azt, hogy akkor már nincs is értelme meginni.

Mikor ihatunk koffeinmentes kávét?

A koffeinmentes kávénak is megvan a maga létjogosultsága. Olyannyira, hogy még a legjobb kávé is létezik koffeinmentes változatban. Sok esetben ugyanis ez a típus biztosítja, hogy ne kelljen lemondani a kávézás örömeiről pusztán azért, mert a koffeint kerülni szeretnénk.

Hogy valaki miért nem akar koffeint vinni a szervezetébe, annak több oka lehet. Elképzelhető, hogy érzékeny rá, nem szereti a hatását, valamilyen gyógyszer szedése, esetleg egy fennálló állapot (például terhesség) miatt szeretné csökkenteni a bevitelt. De az is lehetséges, hogy egyszerűen csak vágyunk egy jó kávéra még este 7-kor, viszont nem szeretnénk, ha emiatt gondok lennének az elalvással.

Tényleg koffeinmentes?

Sokan állítják, hogy valójában a mentes kávé sem az. Nos, ez nagyrészt igaz: szinte kivétel nélkül, minden típus tartalmaz koffeint. Viszont nagyon minimális mennyiséget, annyira keveset, hogy a szervezet meg sem érzi. Így nyugodtan fogyaszthatják azok, akik valamiért nem tudnak vagy akarnak koffeines kávét inni.

De elérhető-e ugyanaz az ízhatás? Ez talán a második leggyakrabban felmerülő kérdés a koffeinmentes kávéval kapcsolatban: van-e olyan jó, mint a koffeines? Sokan azt hiszik, hogy nem, de ez nem igazán fedi a valóságot. Az igazság az, hogy ez a kávé minőségétől függ. Egy minőségi kávé koffeinmentes változata általában ugyanolyan finom, mint a koffeines.

Éppen ezért, a hangsúly azon van, hogy milyen kávét választunk. Ne adjunk lejjebb a minőségből!/X/

A fotó forrása:

Africa Studio / Shutterstock.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…