2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Kacsa hája, kacsa mája, sülve-főve a kacsa maga

I. Hejőmenti Fesztivál volt Miskolcon
Hejő-parti Kacsaparty

Sült a kacsa, folyt a bor, készült 300 literes pohárban a nagyfröccs, „szódából volt a kerítés”, jött ment a Dottó, a hintó, az ekhós szekér,egyszer csak betyárok érkeztek szilaj lovakkal, a színpadon jó ebédhez szólt a nóta, táncoltak, énekeltek, s mindehhez árnyékban 37 fokot biztosítottak az égiek szombaton Miskolctapolcán.

Már a megnyitón is jó volt a hangulat

 

Első alkalommal rendezte meg a Hejőmenti Településszövetség a Hejőmenti Fesztivált, amelyhez társult a IV. Szent Benedek nap és a Nyitott Pincék Napja a Nagyszent Benedek Hegyen. A programsorozat a Hejő ligetben legfőképpen a gasztronómiai élvezetekben nyújtott bő választékot az oda látogatóknak,-itt Csetneki László gasztronómus volt az ízek felelőse, addig a Barabits sétányon a Miskolctapolcáért Egyesület a kulturális programokkal várta a kicsiket és nagyokat,- itt Orosz B.Erika a Miskolctapolcáért Egyesület elnöke – Barta Gábor elnök pedig Nagyszent Benedek-hegyi Borbarát Egyesület nevében vezette a bortúrákat, kóstolókat a hűs pincékben.
Finom illatokat, nyári szellőt és felhőtlen pillanatokat okozott mindenkinek a háromnapos rendezvénysorozat, amit a hétvégén rendeztek meg Miskolctapolcán. Az illatok mellett természetesen a hozzájuk tartozó ízek is elkápráztatták a kilátogatókat, ugyanis nem akármilyen falatokat kóstolhattak meg a gasztronómia szerelmesei. A kacsa volt a fő menü, melynek elkészítését többféleképpen is bemutatták az eseményen, főzték, sütötték, vasalták, grillezték.
A Hejő melletti településeket összefogó rendezvényen részt vett Miskolc – Miskolctapolca, Hejőcsaba, Görömböly, – Kistokaj, Mályi, Nyékládháza, Emőd, Hejőszalonta, Hejőkeresztúr, Hejőbába, Hejőpapi, Hejőkürt is, mely települések két kategóriában bizonyíthatták főzni tudásukat, vagy hagyományőrző produkciójukkal szórakoztatták a vendégeket. A választható ízek között szerepelt a kacsából bográcsban készíthető egyszerű vagy különleges étel, valamint a Kacsából roston, nyárson, vagy faszénparázson, készített ételek.
Mint Orosz László, a HTSZKE elnöke megnyitójában elmondta, most a rendezvény fő célja az, hogy a Hejő mentén lévő települések népi kultúráját felelevenítésék, és a gasztronómiai és idegenforgalmi turizmust fellendítsék az ide tartozó falvakban.
Tizenegy csapat indult a versenyben: a Hejőbába Őszirózsa Egyesület, akik kacsacombpörköltet főztek kétféle rizzsel, a Dodó csapat grillezett zöldséges kacsasültet, a miskolci Spontán Baráti Kör Borsodi Betyárok Kacsalevest főzött, s el is vitték az I. Kacsadíjat vele. A Görbe Egyesület kacsapörköltje kiérdemelte a Zsanna mannából készült óriás kacsát, a Hejőkeresztúri Önkormányzat csapata olyan Falusi Kacsapörköltet kínált, hogy mindenki megnyalta utána a tíz ujját, de finom volt a tápiógyörgyeiek kacsalevese is, no a szigorú zsűri is első díjjal jutalmazta, a hejőpapiak káposztás kacsájában gersli is volt, és a legszebb sátor díját is ők kapták, s mint fotóink is bizonyítják nem érdemtelenül. Az emődi Pincegazdák vicces kedvükben Kacsa Picsa becsinált levest főztek, s bizony kiemelt első díjat kaptak a zsűritől, de a Fődíjat a Csipet Csapat Aratólevese vitte el. A zsűriben olyan szakemberek bírálták a versenyzőket, többek között mint Ferenczy István a Grillszövetség elnöke, Opóczki István a bécsi Nagykövetség séfje,Járcsics Emil a Gasztronómiai Szövetség Észak-magyarországi elnöke, Zsóka Roland mesterszakács.
A hőségben, szombat délután elkészült a 300 literes üvegpohár nagyfröccs is, amelyet a Dimenzió borászat finom fehér borából készítettek, s pillanatokon belül ki is ürítették a vendégek.
Amikor kicsit hűlt a levegő, s kellően jó hangulat kerekedett, utca illetve ligetbál kezdődött, s aki még nem fáradt el kellő képen rophatta a táncot.
Mint a szervezők elmondták, ennek a dolognak még folytatása lesz…, s jövőre is megkóstolhatjuk a legízletesebb kacsasültet.

Fotó: Hubert Adrián

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek