2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ismét sikeres volt a Budavári Borfesztivál

Lehetett volna kegyesebb is az időjárás, de így is elégedett volt mindenki, borászok és borkedvelők egyaránt. Az öt napon át tartó borkiállítás és vásáron nagy volt az érdeklődés a fiatal, a második generációs borászok és a vendég, Horvátország borai iránt. A korábbi évekhez képest sokkal több volt a külföldi látogató és ismételten szép számban képviseltették magukat a fiatalok. Spanyolsonka-szeletelő viadalt tartottunk, pezsgőlovaggá avattunk olimpikonokat, kihirdettük a palackszépségverseny győzteseit, a közönséggel együtt tapsoltunk a magyar jazz kiváló művelőinek, és a Jótékonysági Borárverésen több mint 4 millió forintot gyűjtöttünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára.

A spanyolsonka-szeletelés bajnoka Huszka Imre, a budapesti Mezzo Music Restaurant szakácsa lett, aki Anselmo Pereztől, a világ első számú cortadorától (sonkaszeletelő szakemberétől) vehette át nyereményét, a spanyolországi cortador képzésre szóló utalványt. A verseny nyitányaként Anselmo Perez a népszerű sonka-showjában a közönségnek is bemutatta világhíres szeletelési technikáját.

Csernoviczki Éva és Szilágyi Áron olimpikonok is sikeresen kiállták a Törley Pezsgőrendi avatáson a próbákat, és Tompos Kátya színművésznő, Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Jónás István, a Magyar Rádió nonprofit Zrt. vezérigazgatója társaságában tagjává váltak ennek a méltán népszerű rendnek.
Pezsgőrendi taggá avatottak

A palackszépségverseny győzteseit a zárónapon ismerhették meg a látogatók. A legszebbpalack.hu weboldalon zajló versenyen azok a borok, palackok vehettek részt, amelyeket Magyarország egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyére, a VinAgorára beneveztek. A versenyen részt vett 70 palackra közel tízezer szavazat érkezett. Az internetes szavazáson egytől ötig lehetett pontozni, figyelembe véve a palackok külsejét, szépségét, megjelenését, a címkét, a palack formáját, és az összhangot. A szavazáskor holtverseny alakult ki, így 11 győztese lett a nemes versengésnek. A legmagasabb pontszámot kapott palackok ABC sorrendben a következők:

Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. Dandelion Cabernet sauvignon Pink 2011
Borbély Családi Pincészet Badacsonyi Olasz rizling Jégbor 2009
Gajdos Pincészet Egri Bikavér 2009
Hagymási Pincészet Kft. Életfa 2011
Halmosi Pincészet Négykezes Merlot 2008
Ikon Borászat Ikon Cabernet franc 2009
Kertész Családi Pincészet Carla 2007
Varga Pincészet Kft. Balatoni Olasz rizling Jégbor 2010
Vinal – JSC Pazva 2009
„Szent Benedek-Submontanum” Szőlészeti és Borászati Kft. Tokaji Furmint 2008
Szent Tamás Pincészet Mád Furmint Száraz 2011

A Legszebb palack szavazás győztesei 2012-ben

A Jótékonysági Borárverés idén már 14. alkalommal mutatott példát arra, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő- bor ágazat eredményes vállalkozói számára fontosak az elesettebbek, a segítségre szoruló embertársaik. Szeptember 20-án, a Magyar Tudományos Akadémia Budavári Szalonjában, a gálavacsorával egybekötött rendezvényen Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője szívhez szóló mondatokkal köszöntötte a vendégeket. Az emberi szem csodálatos, hihetetlen mennyiségű információt köszönhetünk neki, hiszen a látott képeket nem csak az agyunk, hanem a szívünk is elraktározza. Megrendítő, hogy hazánkban tíz gyermek közül kettő nem látja jól az iskolai táblát. Ezek a gyerekek rosszabbul tanulnak, rosszabbul kommunikálnak, nehezebben teremtenek kapcsolatot és sokszor sajnos azt mondják rájuk, hogy alkalmatlanok arra, hogy iskolába járjanak. Holott csak a szemükkel van baj. A Szeretetszolgálat a „Látás ajándékba” program keretében eddig több mint 2000 gyermeket juttatott szemüveghez, és ami rendkívül fontos egy gyermek számára is, hogy ő maga választhatta ki a neki tetsző szemüveg keretet. Micsoda nagy dolog ez, gondoljunk bele! Nekünk pedig azért kell élesen látnunk, hogy az ő esélyeiket növeljük. Adakozzanak, vásároljanak a ma esti árverésen, mert Isten előtt csak a jócselekedet számít, higgyék el. – mondta Kozma atya.

Az eseményen Kozma Imre, a „Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogató tagja” címet adományozta Bálint gazdának, azaz a 93 éves Bálint Györgynek sok évtizedes önzetlen segítéséért, együttműködéséért.
Az idei Borárverésen dr. Dula Bence, egri szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó közreműködésével mind a 47 tétel gazdára talált és összesen 4.340.000 Forint folyt be, melyből 434 gyermek kaphat szép, új, neki tetsző szemüveget. Így majd ők is jobban látják az iskolai táblát és talán kicsit szebben látják ezután a világot is.

A kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi árban holtverseny alakult ki és két tétel is 500-500 ezer forintos áron kelt el.
Az egyik, a szekszárdi Fekete Borpince 6 palackos Fekete szekszárdi Cabernet sauvignon barrique tétele, amely 72 ezer forintról indult és László György felajánlása a 2002-es évjáratú The Grand Vintage Moët & Chandon Champagne, amelynek kikiáltási ára 100 ezer forint volt.
Az egy palackos tételek közül, az indulási árhoz képest igen magas vételi árat ért el a Vida Családi Birtok felajánlása, a 2007-es évjáratú „LA VIDA” Merlot, amely 15 ezer forintról indult és 100 ezer forintért vásárolták meg.

A több palackból álló tételek közül arányosan a legmagasabb leütési árat három palackért 125 ezer forintot a St. Andrea Kft. Áldás Egri Bikavér Magnum bora érte el, amely 40 ezer forintról indult. 100 ezer forintért Gál Lajos 2 palackos, 2008-os évjáratú „Szó-lá-ti” Egerszóláti Olasz rizlingje kelt el, amely 15 ezer forintról indult.
A magyar borászok, borászatok és más szervezetek nagyvonalú felajánlásai mellett, a Junibor Egyesület által felajánlott fehér és vörösborokat tartalmazó tételek is magas vételi áron találtak gazdára.
Borkultúrakft.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek