2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Ismét lesz Kocsonyafesztivál Miskolcon

Új időpontban, más helyszínen rendezik meg a hagyományos Kocsonyafesztivált Miskolcon, a gasztronómiai, kulturális rendezvényt tizennegyedik alkalommal tartják meg – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szervezők közleménye kitér arra, hogy szervezőkön kívül álló okok miatt nem az eredetileg tervezett, megszokott február végi időpontban, hanem március 7-től 9-ig, és nem a fesztivál szokásos helyszínén Miskolc belvárosában, hanem Miskolctapolcán, egy magántulajdonban lévő öthektáros területen rendezik meg a fesztivált.

Rózsa Edit, a Miskolci Kocsonyafesztivál alapítója ezzel kapcsolatban azt mondta: bár az idei rendezvény előkészítése már tavaly február 22-én megkezdődött és már akkor beadták a 2014-es területfoglalási engedélykérelmet, azt az önkormányzat elutasította, sőt, ugyanabban az időpontra ugyanazon a helyszínen Kocsonycsafarsang néven egy másik rendezvényt szerveznek.

Emiatt most Miskolctapolcán, a Kocsonyafesztivál parknak elnevezett öthektáros területen tartják meg a rendezvényt, a terület a Karolai Környezet-, Természetvédő és Ismeretterjesztő Közalapítvány kizárólagos használatában van.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a fesztivál mára a legnagyobb turisztikai vonzerőt jelenti Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az elmúlt évben 200 ezer bel- és külföldi látogatót fogadott, az elmúlt években Finnország, Románia, Szlovákia volt a külföldi díszvendég, az idén Ukrajnát várják, jövőre pedig Lengyelországot hívják meg díszvendégnek.

Az idén is megszervezik a Kocsonyatőzsdét, amelynek célja, hogy a régió legízesebb, legfinomabb készítményei közül vásároljanak majd a rendezvényre látogatók.

A miskolci kocsonyát először a 18. században említették egy miskolci periratban, eleinte főleg halból és szárnyasból készült, később sertéshús lett az alapja. Ma számtalan formában és ízesítéssel készítik, sőt, létezik vegetáriánus kocsonya is.

A miskolci önkormányzat korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy “a XIV. Kocsonyafesztivál megrendezésével kapcsolatban benyújtott közterület-használati engedélykérelmei elutasításra kerültek, tekintettel arra, hogy a kérelmekkel érintett időszakra más kérelmező, a CINE-MIS Nonprofit Kft. kapott terület-használati engedélyt”.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…