2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizza

Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizza

Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizzaHivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a „garantáltan hagyományos különlegesség” (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminősítést a nápolyi pizza. A délolasz város pizzasütői érthetően örömmámorban úsznak. A meghatározott térségből származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre – például a tokaji borra – a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülő ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minőségi garanciát is jelent.

Ez utóbbi kategóriába került most a nápolyi pizza, amelynek pontosan meghatározott arányokban kell tartalmaznia oreganót, bazsalikomot, illetve mozzarellát.

A tésztaanyagban egy liter vízhez 50 gramm só, 5 gramm élesztő és 1,8 liter liszt dukál. A pizza átmérője nem lehet nagyobb 35 centiméternél, a sütőedény nem lehet magasabb 2 centiméternél. Az elkészítés egyes fázisaihoz is kötelező időmennyiséget határoztak meg.

„Nagy győzelem ez Olaszország számára” – lelkendezett Rómában a hivatalos minősítési okmányok brüsszeli aláírása után Luca Zaia mezőgazdasági miniszter.

„Végre elismerték a pizzánkat!” – mondták nápolyi pizzasütők, hozzátéve, hogy senkinek nem akarják megtiltani a pizzakészítést, de ha azt nápolyinak nevezik, akkor be kell tartani a receptelőírásokat.

Az olasz finomságok közül eddig a pármai sonka és a mozzarella sajt büszkélkedhetett védett eredet-megjelöléssel.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…