2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gasztrománia
  • »
  • Első lett a pincészetek versenyében a Pannonhalmi Bencés Főapátság borászata

Első lett a pincészetek versenyében a Pannonhalmi Bencés Főapátság borászata

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére közel egy évtizede alapították meg az „Év Pincészete” vándordíjat. Az egyik legjelentősebb borászati szakmai elismerést idén a Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta minden évben egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazza az „Év Pincészete” vándordíjjal, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. 2010-ben az „Év Pincészete” kitüntető címet a Pannonhalmi Bencés Főapátság pincészete, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet érdemelt ki.

A több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét éve éledt fel újra. A 2003-ban épült, közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében található új pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb technológiával kerül sor a Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására. A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300 ezer palack minőségi bor készítésére alkalmas. Az Apátsági Pincészetbe olyan rendhagyó borászati eljárást vezettek be, amely az alkalmazott szőlőfajták magas minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó-épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A fehérszőlő mustja a temperált korrózióálló acéltartályokkal felszerelt erjesztő-térbe kerül, a kékszőlő erjedését fakádak és szabályozható hőmérsékletű fémtartályok szolgálják, a kierjedt vörösborok hordóban történő érlelésére pedig a hegy belsejébe nyúló pinceágak állnak rendelkezésre.

A borkészítéshez a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.

 

(A fotókat készítette: Mudra László)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…