2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
BUDAPEST ÚJRA A KÁVÉHÁZAK FŐVÁROSA LEHET

BUDAPEST ÚJRA A KÁVÉHÁZAK FŐVÁROSA LEHET

BUDAPEST ÚJRA A KÁVÉHÁZAK FŐVÁROSA LEHETA budapesti kávéházi kultúra feltámasztását tervezi egy angol kávézólánc

Budapest nagyon sokáig kávéházi nagyhatalomnak számított Európában, kávéházai minősége, hangulata felért a párizsiakéval, vagy akár a bécsiekével. Az elmúlt évszázad második felében ez a kép erőteljesen megfakult, pedig az igény a jó kávéra, kellemes kávézásra megvan az emberekben. Az elmúlt 5 év tapasztalata viszont azt mutatja, talán kezd lassan újjáéledni az egykoron kulturálisan és társadalmilag is igen nagy jelentőséggel bíró kávéházi élet. Ezért is tűzte ki célul magának a Costa Coffee kávézólánc, hogy a világ legnagyobb Costa üzletének megnyitása révén feltámasztja a budapesti kávékultúrát.

Az angol kézben lévő Costa Coffee kávézólánc Budapesten, az Eiffel Irodaház földszintjén nyitja meg a világ legnagyobb Costa kávézóját. A beruházás indíttatása az volt, hogy a méltán híres Budapesti kávéházi tradíciókat újjáélessze.

Gótzy Miklós, a Costa Coffee-ért felelős divízióvezető elmondta – a tulajdonos, Budapest kiemelkedő kávéházi múltja miatt döntött úgy, hogy a világon a legnagyobb üzletét Budapesten nyitja meg. Az angolok számára kiemelt fontosságú az igazi kávéházi hangulat megteremtése üzleteikben. Az kínálat kialakításakor is olyan döntéseket hoztunk, amelyek egyedülállóak a világon található összes Costa Coffeeval szemben. Arra törekszünk, hogy visszahozzuk az igazi budapesti kávéházi hangulatot, ezért a nemzetközi standardoktól eltérően például hagyományos magyar süteményeket is választottunk a kínálatunkba.

A XIX. században, és a XX. század első felében Budapesten a bécsihez hasonló, pezsgő kávéházi élet volt. Az 1900-as évek környékén Budapesten több mint 500 kávéház üzemelt, köszönhetően a Monarchia bécsi befolyásának.

Nem egy kispénzű író, költő vészelte át a szűkösebb napokat a – egyébként magas társadalmi megbecsülésben tartott – kávéházi pincérek kölcsön krajcárjaiból, koronáiból. Hihetetlennek tűnhet, de sok irodalmár műveit nem olvashatnánk ma, egy-egy jólelkű kávéházi pincér közreműködése nélkül. Azonban a kávéház nem csupán az írók, művészek találkozóhelye volt, de a „köznépi” politizálás egyik legfontosabb helyszíne is.

A kávéházak virágzó korszakának végét a II. Világháború utáni kommunista korszak jelentette. A burzsoázia és a polgári osztály hóbortjának számító kávéházi időtöltést felváltotta a munkásosztály funkcionalista presszóba járása. Így a polgári osztály, az értelmiség, a művészek kiszorultak megszokott helyeikről, fórumaik, találkozási helyeik megszűntek.

A hamarosan megnyíló új Costa Coffee nemcsak belső hangulatával, de rendszeres kulturális, zenei programjával is hozzájárul, hogy Budapest újra a kávéházak, a kávéházi kultúra fővárosa legyen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…