2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A MAGYAR ITALKULTÚRA NÉPSZERŰSÍTÉSE A TÖRTÉNELMI AVASI PINCESORON

Az Avasi Cellarium egy 17. századi műemléki borház alapjainak megtartásával és a 21. századi technikák felhasználásával kialakított több funkciós épület. Az itt megvalósuló projekt célja többek között, hogy példát mutasson a miskolci Avason található pincék megújulásához.

    A borház a felújítást megelőzően statikailag életveszélyessé vált, falainak egy része bedőlt. Az épület elbontása helyett a tulajdonosi döntés, az eredeti épület megmentése volt. Konzultálva Miskolc város főépítészével az eredeti épület köré egy vasbeton „doboz” került, ezzel biztosítva megóvását.
    Fontos szempont volt az új épület kialakításánál a modern és környezettudatos technológiák alkalmazása. Megújuló energiával, hőszivattyúval valósult meg a hűtés és a fűtés. A természetes fény bejutását számtalan tetőablak biztosítja és a világítástechnika is energiatakarékos LED világítással került megoldásra.
*
A Cellarium arra vállalkozik, hogy a magyar italkultúrában az elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődést népszerűsítése. A középtávú tervekben szerepel, hogy a témához kapcsolódó alapgyűjteményeinek kibővítése után akkreditált múzeumi minősítést szerezzen. A ház profiljának kialakításán számtalan szakma képviselője dolgozik az okleveles borbírálótól kezdve a múzeumi szakemberig.
    A szőlőtermesztés és a borkészítés a kora középkortól fontos szerepet töltött be Miskolc gazdasági életében és a pincék a polgári életforma kihagyhatatlan színtereivé is váltak. A város a Bükki Borvidékhez tartozik, de szoros kapcsolatok kötik és kötötték az Egri és a Tokaji Borvidékhez is. Az avasi borkultúrát és a bor készítés hagyományait a pincében kialakított kiállítás mutatja be régi és új tárgyak segítségével. A tematika része a fröccskultúra népszerűsítése is.
    A pálinka hungarikum és a bor mellett a magyar italkultúra egyik legfontosabb része. 2010. őszétől lehetőség nyílik szabályozott keretek között, az otthoni pálinkafőzésre, ezért is egyre nagyobb az érdeklődés a pálinka iránt. A Magyarországon termelt nemes gyümölcsök mellett több vadon termett növény terméséből, illetve szőlőtörkölyből is kiváló párlat készül melyek zamata egyedülálló az egész világon. A pálinka készítés múltját és jelenét bemutató kiállítás ennek a nemes italnak a megismerését segíti.
    A kiállításokhoz kapcsolódóan több film is készült neves borászok, pálinkafőző mesterek és kádárok közreműködésével. Az interaktív tárlatlátogatást különleges látványelemek is színesítik: 3D-s fényképezés, interaktív padló és véralkohol kalkulátor.
    A borház harmadik szintjén időszakos kiállítótér kerül kialakításra, ahol az italfogyasztás és a gasztronómia kultúrtörténetéhez köthető tárlatok váltják egymást folyamatosan. A 2014. márciusában nyíló első kiállítás a dugóhúzó történetét mutatja be.
*
A Cellarium nem csak egy kiállítóhely, hanem egy élő és folyamatosan bővülő tudástár. A kialakított foglalkoztató térben bor és a pálinka ismereti előadások és kurzusok várják az érdeklődőket. Az elmélet mellett megrendezésre kerülnek majd standard és különleges italkóstolók gasztronómiai kalandozásokkal kiegészítve.
*
A pince természetesen az önfeledt szórakozás színtere is. Hangulatos kamarakoncertekkel és gasztrokultúrális rendezvényekkel igyekszik az Avasi Pincesort népszerűsíteni és egykori fényét visszaadni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek