2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Főételek » Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)
8945-borjubriz-baberos-martassal-szalvetagomboccal-ki-kit-fz-le-receptbekuld-verseny

Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók 8 személyre:

0.8 kg megtisztított borjúbríz,

egy sárgarépa, egy petrezselyem gyökér,

10 szem egész bors,

2 friss babérlevél, só

Elkészítési javaslat

Egy liter vizet felforralunk a fűszerekkel és a borjúbrízt megabáljuk benn 10 percig.

 

 

A mártás hozzávalói:

2 db friss babérlevél, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél citrom héja (csak a sárga rész), 1 evőkanál kapri bogyó, 1 kisebb csemege uborka, 1 ek cukor, 1 ek étolaj, 1 ek liszt, 1 dl száraz fehér bor, 1 ek dijoni mustár

A babért, hagymát, fokhagymát, citrom héjat, kapri bogyót, uborkát aprítógépben finomra vágjuk. Az olajon a cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a lisztet, kevés ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fűszereket, tovább pirítjuk, majd felöntjük a bríz aba-levével, hozzáadjuk a mustárt, fehér bort és jól kiforraljuk.

Leszűrjük és a feldarabolt brízt a mártásban melegen tartjuk.

Szalvétagombóc -Serviettenknödel

 

A szalvétagombóc egy kb. 7-8 cm átmérőjű. zsömlegombóc tészta szelet.

A nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki.

Az osztrákok kedvelik az un. Serviettenknödel-t,  szaftos húsokhoz (ragukhoz és  pörköltekhez) eszik. Fokhagymás-paprikás tejföllel, önálló ételként is fogyasztják.

 

Hozzávalók 2db rúdhoz:

5db szikkadt zsemle

2 dl tej

2 tojás

10 dkg füstölt szalonna

1 fej hagyma

2-3 ek liszt

Só, bors, magyaros fűszerkeverék

étolaj a fólia kenéshez

vaj,

1 csokor petrezselyem zöldje

50 cm hosszú, alufólia

 

Elkészítési javaslat:

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pároljuk, a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.

A zsemléket kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk.

A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk.

A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük.

Pihentetjük egy kicsit hogy felszívja a nedvességet.

Ezután megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi kanál lisztet. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

 

Az 50 cm hosszú alufólia csíkot leterítjük beolajozzuk. A gombócmasszából 2 vastag hurkát formázunk, a fóliát szorosan felcsavarjuk. A két végét szorosra tekerjük.

Lobogó vízben alaposan betekerve, 30 percet főzzük.

 

Kivesszük a fóliából és cikkekre vágjuk.

Tálon elrendezzük és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Tejszínes, gombás csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 15 dkg gomba, 1,5 dl (főző)tejszín, 1 kanál keményítő 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű, kb. 2 dkg…

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!