2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Áttörés Görömbölyön

Egy emlékezetes nagy nap jön el a Grál Pince életében március 5-én. Törjük át együtt a falat! címmel ünnepélyesen egybe nyitják annak a különleges érzelemvilágú pincerendszernek az ágait, melyek Miskolc Görömböly városrészében található pincesoron találhatók.

 

 

 

Ha Miskolcról és a borról vagy pincesorokról esik szó, legtöbben a város közepén emelkedő Avas-hegyre és az ott található girbegurba utcácskákra gondolnak először. Valóban, Miskolc ikonikus, közel 800 pincét rejtő hegye, s a ma már országosan is ismert Avasi Borangolás programjai különleges élményeket kínálnak a bor szerelmeseinek, a város szőlőműveléssel és borkészítéssel kapcsolatos hagyományainak legfontosabb színhelyét képviselik. A város címerében nem véletlenül fedezhetjük fel a szőlőfürtöt is, Miskolc gazdaságát évszázadokon keresztül meghatározta a borkereskedelem, virágzását a 19. század végén bekövetkezett filoxéra járvány szüntette meg. Azt csak a várost igazán jól ismerők tudják, hogy a görömbölyi pincesor Miskolc második legjelentősebb pincesora, ahol több mint 500, nagyobbrészt ma is működő borospince áll. A legtöbb pince a Garócza-dűlőben található, három sorba rendeződve, vöröstéglás pinceházaival egységes képet mutatva.

Ezek közül emelkedik ki a Grál Pince, melyben Ducsai Attila faragásai csodálhatók meg. „A kőbe vésett álom” a pince jelmondata, s nem is lehetne találóbb kifejezést használni a közel 800 m2 alapterületű, tufába vájt pincerendszerre. Az eredetileg ácsként dolgozó pinceszobrász 2008 óta valósítja meg saját vagy családtagjai, barátai álmait, s bővíti évről-évre újabb csodákkal földalatti birodalmát.  A gyerekeket mára csúszda, homokozó, függőhíd, kerekerdő, míg a felnőtteket jóízű beszélgetésekre és borkóstolásra alkalmas, kandallóval fűtött termek, ősmagyar motívumokkal, oszlopokkal, kisebb-nagyobb fülkékkel, beugrókkal, lépcsőkkel díszített pinceágak várják. A 40 fős teremben rendszeresek a borkóstoló programok, a 140 férőhelyes rendezvényteremben pedig koncerteket élvezhetnek a különleges élményre vágyó vendégek. A bővülés a jövőben sem áll meg: egy 600 m2-es „lovagkori várat” álmodott meg a merész pinceszobrász legújabb terveiben.

A pincesor szűkebb vonzáskörzetében lovaglásra, horgászatra is nyílik lehetőség és egy kiadósabb sétával a Miskolctapolcán található Európa-hírű Barlangfürdő és a tavaly megnyitott Ellipsum Élmény – és Strandfürdő is elérhető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek