2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gasztro
  • »
  • A tejtermék-alternatívák nem a tej ellen, hanem az érzékenyekért születnek

A tejtermék-alternatívák nem a tej ellen, hanem az érzékenyekért születnek

Egyre inkább ismert az a tény, hogy hazánkban és a nagyvilágban is sokan élnek
ételérzékenységgel, esetleg allergiával. Az ő életük még ma is rengeteg lemondással jár, de
az újabb és újabb innovációknak köszönhetően az eredeti finomságokra mind íz, mind küllem,
mind felhasználhatóság szempontjából szinte megszólalásig hasonlító alternatívák jelennek
meg, legyen szó gluténmentes pékáruról, tejmentes „túróról”.
– Például a rögös tehéntúró egy hihetetlenül népszerű és egészséges élelmiszer, ami
Magyarországon a mindennapjaink része. Ezt le kell szögezni. És pont a népszerűsége és
gasztronómiai megkerülhetetlensége miatt van szükségük a tejmentes táplálkozásra
kényszerülteknek egy jó minőségű, egészséges alternatívára. Mi ennek tudatában kezdtünk
bele a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatívák fejlesztésébe – mondta Dr. Németh Csaba,
élelmiszer-mérnök.
Aki nem gluténérzékeny vagy tejfehérje allergiás, el sem tudja képzelni, számukra milyen
lemondásokkal járt ez a közelmúltban, de még ma is mennyire körülményesebb a
mindennapi étkezés megoldása. Azonban a folyamat látható, szerencsére egyre több
pékségben megjelennek a gluténmentes zsömlék, éttermekben a gluténmentesen panírozott
rántott húsok és cukrászdákban a glutén-, tej- és hozzáadott cukor-mentes sütemények,
hogy minden betérőnek egy finom opció biztosított legyen.
– A tehéntej, a búzaliszt és a belőlük készült élelmiszerek mindig a fő tápanyag forrásaink
maradnak. Azonban nagy előre lépés, hogy egyre kevésbé szorulhat ki bárki is a közös
falatozás élményéből. Valljuk be, a tejfölös lángos éppen úgy hozzátartozik a Balaton-part
hangulatához mint a tejeskávé egy szombat reggeli közös beszélgetéshez. Jó, hogy ma már
egy tejfehérje-allergiával élőnek is van ezek megélésére lehetőség – folytatta Dr. Németh
Csaba.
Ma már egy tejmentes, gluténmentes, proteindús, na és persze nagyon finom és guszta
Rákóczi túrós lepény is elkészíthető. Íme egy recept:
Hozzávalók:
a tésztához:
6 tojássárgája
20 dkg mandulaliszt
2 evőkanál eritritol (xilit vagy méz)
1 teáskanál szódabikarbóna
a ToTu réteghez:
60 dkg ToTu
15 dkg eritritol (vagy xilit)
4 tojássárgája
2 citrom héja és leve

1 dl kókuszkrém
5 dkg mazsola
a habhoz:
2 tojásfehérje
1 evőkanál citromlé
8 dkg eritritol (vagy xilit)
1 teáskanál tápiókaliszt
a tetejére:
2 evőkanál cukormentes sárgabarack lekvár
A tésztához a tojássárgát habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egynemű
tésztává gyúrjuk. A masszát sütőpapírral bélelt 25×25 cm-es forma aljába nyomkodjuk.
150°C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a ToTu Rögösből készült
krémet, amihez a mazsola kivételével valamennyi hozzávalóját turmixgépben vagy késes
aprítóban összedolgozzuk (nem kell teljesen simára, a krém maradhat kissé darabos is).
Hozzáforgatjuk a mazsolát. Rásimítjuk a tésztára (vigyázat, a forma forró!), és a hőfokot
130°C-ra mérsékelve visszatesszük a sütőbe. Annyi ideig sütjük, amíg elkészítjük a
tojáshabot. Ehhez a fehérjét a citromlével addig verjük gőz fölött, amíg félkeménnyé nem
válik. Ekkor evőkanalanként hozzáadagoljuk a "cukrot" is. Továbbra is gőz fölött fényes,
kemény habbá verjük. Mielőtt befejeznénk a verést, hozzáadjuk a tápiókalisztet is. 10-es
csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, és a ToTu réteg tetejére nyomjuk (például átlósan
csíkozva, a közepén lévő leghosszabb csíkkal kezdve). 100°C-on további 50-60 percig sütjük.
A sütőből kivéve kihűtjük. A baracklekvárt egy zacskó sarkába kanalazzuk. Kis rést vágunk rá,
és a tojáshab csíkok közé nyomjuk.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…