2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Viszket, fáj, vérzik – az aranyér tünetei

Az aranyér tüneteivel szinte már gyermekként tisztába lehet kerülni, hála a televíziós reklámoknak. Ezekből is kiderül, hogy a viszkető érzés, az éles, szúró fájdalom, az ebből adódó rosszkedv a hátsó fertályra vezethető vissza.

 

Az aranyér tünetei egy idő után szemmel is láthatók: amikor megjelenik a vér a vécécsészében és a toalettpapíron, akkor szinte biztos, hogy erről van szó. Főleg, ha nehézkes, fájdalmas székeléssel párosul. Ez a második és harmadik stádium sajátossága, tehát a páciens ilyenkor egy ideje már ül a problémán.

 

  • Az első stádiumban csak némi idegentest-érzés lehet a végbélnél. Kis elbújt csomó, ami nem fáj különösebben, de azért néha viszket. Székelésnél azért érezteti a jelenlétét, de pár óra alatt megnyugszik.
  • A második stádiumban már gyakoribb a vérzés, a csomó már érezhető, és nem mindig húzódik vissza pár óra múlva.
  • A harmadik stációban, amikor a csomót már kézzel kell visszahelyezni – ilyenkor hamar orvoshoz kell fordulni. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ Budapesten és Székesfehérváron fogadja a betegeket, akiknek persze nem kell idáig várniuk.

 

Kit érintenek az aranyér tünetei?

 

Szinte mindenkit. Élete során minden második ember hosszabb-rövidebb ideig találkozik az aranyér okozta panaszokkal. Az ülő, mozgásszegény életmód, a kevés folyadékbevitel, a rostban szegény táplálkozás, a nők esetében a szülés, egyes kismedencei traumák mind hozzájárulnak az aranyér kialakulásához. A viszketés, fájdalom, váladékozás jelentősen csökkenti a komfortérzetet, így sokan el is zárkóznak a külvilágtól. Csökkennek a találkozások, a páciens örül, ha otthon lehet és megtalálhatja a legfájdalommentesebb pozíciót. Viszont minden esetben a beteg dönti el, meddig húzza a nyilvánvalót.

 

A szégyenérzet leküzdése időbe telik, de minél tovább halogatja valaki, annál nagyobb lehet a baj, annál tovább tart a szenvedés. Pedig az aranyér könnyedén gyógyítható, minimális kellemetlenséggel jár a kezelés és jó eredményeket lehet elérni. Amikor kimetszésre kerül a sor, akkor is azonnali lehet a megkönnyebbülés, pár nap után a beteg visszatérhet a megszokott életéhez. Előtte speciális krémekkel, kúpokkal is sokat lehet javítani a helyzeten. A kulcs a szégyenérzet leküzdése.

 

Külső és belső aranyér tünetei

 

A belső aranyér legtöbbször vérzéssel tudatja, hogy megérkezett. Ugyan anatómiailag része a testünknek, segít a széklet és a szelek visszatartásában, de egy keményebb székletürítéssel járó erőlködés hatására úgy gondolhatja, hogy színre lép. Ezt alkalomszerű vérzéssel szokta először tudatni. Fájdalom még nincs, a vérzés hamar elmúlik. Később a belső aranyér előeshet, sőt ki is záródhat. Ez már nem fájdalommentes, a vérzés, váladékozás, viszketés állandósul.

 

A külső rögös aranyér először kis feszítő, viszkető csomó formájában jelentkezik a végbél záróizmán. Pár nap múlva visszahúzódik. Majd ez is megvadulhat, ha a széklet továbbra is kemény: trombus keletkezik, amely nyomja a szöveteket, kialakul az erős fájdalom. Nem óhajt eltűnni, egyre intenzívebb fájdalommal jár. Ilyenkor van szükség egy jó proktológus elérhetőségére!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek