2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Ti jó testvérek vagytok?

Neked is szegezték már ezt a kérdést az elmúlt évek során? Jöttek távoli rokonok, kollégák, bárki, aki egy ilyen egyszerűnek tűnő kérdéssel leforrázott, feltüzelt vagy épp fájdalmat keltett benned?

 

Hisz mi a jó testvér? Ki számít annak? Van egyáltalán jó testvér? Ki dönti el, hogy mik az ismérvei, és hogy ki felel meg ennek? Rengeteg kérdés, amelyre konkrét és megdönthetetlen választ nem tud senki adni.

 

Pedig a testvéri kapcsolatok, ahogy a videopszichologus.hu szakértői megerősítették, nagyobb hatással vannak az életünkre, mint gondolnánk!

 

Milyen testvér vagy?

 

Távol álljon tőlünk, hogy címkéket ragasszunk bárkire is, így inkább csak felsoroljuk, hogy mik a leggyakoribb minták, és a döntés a te kezedben lesz, hogy kezdesz-e bármit az információval.

 

  1. Vannak testvérek, akik függnek egymástól, akiknek annyira szoros a kapcsolatuk, hogy még a felnőtt életük is elképzelhetetlen a testvérük közelsége nélkül.
  2. Vannak testvérek, akik a szülői elhanyagolás folyományként frusztrációjukat egymásra vetítik, és mindenki csak a saját igazát látja.
  3. Vannak testvérek, akik egymást másolják, vagy csupán az egyik a másikat. Sokszor a testvér tölti be a pótszülő szerepet, és ez természetesen nem kedvez az egészséges testvéri kapcsolat kialakulásának.
  4. Vannak testvérek, ahol az egyik testvér bálványként imádja a másikat. Sajnos ez egyik félnek sem hoz túl sok jót a jövőre nézve, így feltétlenül érdemes mélyrehatóan foglalkozni vele.
  5. Vannak testvérek, ahol egyiknek az áldozat, másiknak a bántalmazó, gonosz szerep jut. Itt persze érdemes a szülői mintákat érdemes górcső alá venni, különben egyenes út vezet a kapcsolat megszakítása, a végleges eltávolodás felé.

 

Persze ez csak a jéghegy csúcsa, így valóban érdemes inkább egyedileg foglalkozni a kapcsolatokkal.

 

Mit tehetsz szülőként?

 

Először is azt, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élsz, és nem kényszeríted bele a gyermeked szülői szerepbe, másodszor pedig azt, hogy minden gyerekedet önálló személyiségként kezeled, és nem hasonlítgatod őket egymáshoz.

 

Mivel a legtöbb rendellenesség a szülői mintákból és a kötődési problémákból tevődik össze, ezért fontos, hogy minél jobban tisztázzuk magunkban a szerepeket, elakadásokat, megoldandó feladatokat.

 

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged akár testvér, akár szülő minőségben, keresd a videopszichologus.hu szakértőit!

 

Kapcsolati minták újratöltve

 

Az köztudott, hogy az elsődleges gondozó, aki általában az édesanya, kétségtelenül felelős a kötődési minták kialakulásáért, majd természetesen a szülő-gyerek viszonyban kialakult szokások, módszerek és mechanizmusok vissza-visszaköszönnek akkor is, amikor a gyerek felnő, és saját maga is házastárs és szülő lesz.

 

Ne ess többé abba a csapdába, hogy azt hiszed, csak a szülők hatnak a gyerekekre, a gyerekek is hatnak egymásra, így ha felismered, milyen kapcsolati mintázatot követsz a testvéreddel, az egy egész sor párkapcsolati problémát is fel fog tudni oldani.

 

Nincs még egy olyan kapcsolat a földön, mint ami a testvéreket összeköti, érdemes hát óvni és vigyázni rá!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek