2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Szépkorúak új szerepben

Budapest, 2023.06.14. – A nemzetközi tapasztalatok szerint a várható életkor kitolódásával a szépkorúak életmódja is megváltozik: az otthon, önállóan élő, illetve a segítségre szoruló, sok esetben kórházban ápolt idős emberek mellett megjelenik egy harmadik, nyugdíjas apartmanházakban lakó réteg is. A trend Magyarországra is begyűrűzik, hiszen az egykor méltán híres Hotel Rege épülete a Rege Residence Szépkorúak Otthonaként született újjá, az intézmény egyedülálló küldetést vállal fel azzal, hogy a hagyományos „idősotthon” paradigmát áttörve új életstílust kínál a szépkorúak számára.

Az EU lakosságának több mint egyötöde 65 éves, vagy idősebb, a következő 20 évben Németországban és Franciaországban 2,4 millió, illetve 3 millió fővel nő a 80 év felettiek száma. Magyarországon is 3,6 százalékponttal növekedett a 65 évnél idősebbek száma az elmúlt évtizedben az Eurostat[1] adatai szerint. A demográfiai átalakulás a lakhatási trendekre is hatással van. Az szépkorúak körében egyre népszerűbbek az olyan, „hibrid lakhatási megoldások”, elsősorban apartmanházak, ahol aktívan, közösségben tölthetik napjaikat, és különböző kényelmi, illetve egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Ha pedig az állapotuk úgy kívánja, akár a teljeskörű ápolás is megoldható – anélkül, hogy el kellene költözniük az intézményből. A megoldás tehát az öngondoskodás egy új formája, mely ötvözi az önálló élet, illetve az igénybe vehető szolgáltatások előnyeit.

Magyarországon az augusztusban megnyíló Rege Residence Szépkorúak Otthona kínál új életstílust a 75 év feletti korosztálynak. A nyugdíjas otthon az egykori Hotel Rege II. kerületi épületében kapott helyet, ahol az újjászületett terek új funkciókkal is gazdagodtak. Az apartmanok az önálló életet teszik lehetővé, a közösségi terekben pedig aktív kikapcsolódásra, élénk társasági életre nyílik lehetőség, ezt a célt szolgálja többek közt a kávézó, az étterem, a klubszoba, a kártyaszoba, a könyvtár, a gyönyörű kert, a grill terasz, a tánc-, az előadó- és a moziterem is. A lakók számos mozgásforma közül is választhatnak, a kognitív képességek megőrzését a festő- és rajztanfolyamok, kézműves programok, nyelvtanfolyamok és számítástechnikai képzések segítik. Az otthonban külön chef felel az egészséges menü összeállításáért, és lehetőség van az előírt diétás és vegetáriánus ételek fogyasztására is.

A Rege Residence várja a magasabb ápolási-gondozási szükséglettel rendelkező szépkorúakat is. A szakápolásra irányuló egészségügyi szolgáltatási engedély birtokában az intézmény 24 órás nővéri jelenlétet, heti rendszerességű orvosi viziteket, akadálymentesített környezetet biztosít, az egészségügyi szolgáltatási engedély birtokában pedig számos olyan ellátás is lehetővé válik, amely alapesetben kórházi tartózkodást igényelne. „Korlátozott számban, de tárgyi és személyi feltételek tekintetében felkészülten várjuk a középsúlyos és súlyos demenciában érintett időseket is. A Rege Residence-ben többfunkciós nővérhívó rendszert is bevezettünk, amely szintén a lakók biztonságát szolgálja” – tette hozzá Dr. Nagy Viktor, az intézmény főigazgatója, jogász és idősgondozási menedzser.

A Rege Residence tulajdonosa Arie Yom Tov, neve a szállodaipar szereplői számára ismerősen csenghet, hiszen a szakember olyan budapesti sikerprojektet menedzselt, mint a Ritz-Charlton/Hotel Meridien luxushotel, illetve a méltán híres Gozsdu udvar újjászületése. „Célunk, hogy egy olyan biztonságos és kellemes környezetet hozzunk létre, ahol boldog, támogató közösséget építhetünk fel. Azt gondolom, hogy ez egy tökéletes lehetőség azok számára, akik élvezni szeretnék a nyugdíjas évek kényelmét és nyugalmát” – mondta el Arie Yom-Tov.

A Rege Residence Szépkorúak Otthona 2023. augusztus 15-én nyílik meg.

A Rege Residence Szépkorúak Otthonáról

A Rege Residence Szépkorúak Otthona Magyarország egyik első, prémium szolgáltatásokat nyújtó nyugdíjas apartmanháza, amely lakói számára idősebb korban is biztosítani tudja azt az életszínvonalat, amelyhez előző életszakaszukban hozzászoktak. Ezen luxusszolgálatások – reagálva a korcsoport igényeire – 24 órában elérhető ápolási szolgálattal, valamint rendszeres orvosi jelenléttel alkotnak egy kerek egészet.

A Rege Residence tulajdonosa Arie Yom Tov tapasztalt üzletember, az intézmény főigazgatója Dr. Nagy Viktor, jogász, idősgondozási menedzser.

[1] Population structure and ageing – Statistics Explained (europa.eu)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…