2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Rövid alvás, hosszú alvás

Valószínűleg mindkettőt ismerjük mindannyian. Hiszen előfordul, hogy csak éppen egy kicsit szundikálunk, mondjuk a vasárnapi ebéd után, vagy éppen belealszunk egy film nézésébe a tévé előtt, és van az, amikor úgy rendesen kialusszuk magunkat. Gondolhatnánk, hogy ezt jelenti a két fogalom: rövid alvás vagy hosszú alvás. Az alvással foglalkozó szakemberek azonban másképp fogalmaznak: vannak a „short sleeperek” és a „long sleeperek”. De hogy mit is jelent ez pontosan?

„Egyáltalán nem ritka, hogy olyan felnőttekkel van dolgunk, akik rendszeresen 5-6 óránál is kevesebbet alszanak éjszakánként, és mégis tökéletesen kipihentnek érzik magukat” – mondja dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter neurológus-szomnológus szakorvosa. –„És ők nem azért alszanak csupán ennyit, mert túl sok feketekávét ittak, hanem egyszerűen úgy alakul az alvásstruktúrájuk, olyan sok a mélyalvásuk, hogy még ezzel a rövid, 5-6 órás alvással is jól tudnak működni napközben.”

A short sleeper tehát nem korlátozza saját alvásmennyiségét, itt nem arról van szó, mint amikor vizsgára készülve valaki épp csak pár órát alszik, és nem is arról van szó, mint amikor egy anyuka felébred éjszaka a kisbabájához, vagy éppen valami egyéb dolog miatt kelünk fel túl korán. A rövid alvásidő ennél a típusnál egyenletes, hétvégén is ez a ritmusuk, és ez egyáltalán nincs rájuk negatív hatással. Esetükben nincs szó álmatlanságról, nem nehéz az elalvás. És bár a közvetlen környezetük úgy gondolja, hogy többet kéne aludniuk, ők pont így érzik jól magukat.

Mindenkinek igaza van, aki kevésnek gondolja a rendszeres 5-6 órányi alvást, hiszen az átlagos alvási idő egy felnőtt esetében 7-9 óra között van” – folytatja Terray doktor. –„ Általában ha valaki kevesebbet alszik, nappal álmos lesz, csökken a teljesítőképessége, romolhat az egészsége, és alvászavarban szenvedhet. A short sleeperek ezt nem tapasztalják, ők remekül alszanak, pont eleget és nem kell semmit bepótolniuk mondjuk a hétvégéken.”

Vannak viszont olyan emberek, akiknek hét óránál többet kell aludniuk minden éjszaka ahhoz, hogy jól működjenek. A „long sleeperek” sokkal tovább alszanak, akár 10-12 órányi pihenésre is szükségük van éjszakánként. Ha ez teljesül, akkor nincs panasz, alvásminőségük jó, természetes, nem gyógyszeres rásegítés és nem is mentális egészségi állapot eredménye.

A hosszan tartó alvásnál gyakran gondolunk a tinédzserekre, akik főként hétvégén elképesztően sokáig tudnak aludni. Náluk inkább a hétközbeni kevés alvás kompenzációjáról van szó, az igazi hosszan alvók nem a rendszertelen alvási szokásaik miatt alszanak ennyit. Ez sem egészségtelen dolog, egyszerűen csak több alvásra van szükségük, mint a legtöbb embernek. Ha hét közben a munka vagy egyéb feladatok miatt kevesebbet tudnak aludni, akkor ők azok, akik hétvégén ezt extra alvásokkal bepótolják.

„Fontos, hogy figyeljük saját magunkat, legyünk tisztában vele, hogy mennyi az alvásszükségletünket” – összegzi dr. Terray-Horváth Attila. – „Ezt honnan tudhatjuk? Mondjuk abból, hogy másnap milyen az ébredés, mennyire leszünk kipihentek. A választ mindig nappal fogjuk megtalálni. Ha több kávéra van szükségünk, egyre többre, ez egy jel. Ha nem fejlődünk az edzésen, ez is egy jel. Hiába diétázunk, nem fogyunk. Csökken a libidó, ez is utalhat arra, hogy nem alszunk eleget. És a legfontosabb jel, ha elalszunk ott, ahol nem akarnánk. Étkezésnél, film közben, vezetésnél. Ekkor már nem csak arról van szó, hogy rövid vagy hosszú az alvásunk, hanem alvászavarban szenvedünk. S hogy ez milyen jellegű és mennyire súlyos, ezt alvásvizsgálattal lehet kideríteni.”

Ha tehát általában nagyjából hasonlóképpen alszunk, de ritkán érezzük frissnek magunkat napközben, érdemes utánajárni, hogy vajon valamilyen alvászavarban szenvedünk-e. S ha igen, itt az idő orvosolni azt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…