2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

QS szakterületi rangsor: ismét a legjobbak között a Semmelweis Egyetem

Fő tudományterületén, az élet és orvostudományi listán (Life science and medicine) a tavalyi pozíciójához képest 10 helyet javítva a 262. helyen szerepel a Semmelweis Egyetem a QS legfrissebb szakterületi rangsorában.

Három további szűkebb szakterületi listára került fel az intézmény: orvostudomány (Medicine), valamint gyógyszerészet és gyógyszertan (Pharmacy & Pharmacology) terén a legjobb 250-ben, az anatómiai és élettan rangsorban (Anatomy & Physiology) pedig a világ 140 legjobbja között szerepel. A Semmelweis Egyetem hazai szinten a legjobb eredményt érte el mindegyik listán.

A Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi szakterületi rangsora (rankings by subject) öt nagy tudományterületen méri össze a világ egyetemeit. A Semmelweis Egyetem fő tudományterületén, az élet és orvostudományi listán (Life science and medicine) a tavalyi, 272. pozíciójához képest 10 helyet javítva a 262. helyen végzett a legfrissebb, 2022-es rangsorban, hazai szinten a legjobb eredményt elérve.

Fő tudományterületén belül az egyetem három szűkebb szakterületi listán került be a legjobbak közé. Orvostudomány (Medicine), valamint gyógyszerészet és gyógyszertan (Pharmacy & Pharmacology) terén korábbi pozícióját megőrizve továbbra is a top 250-ben szerepel a 201-250. helyen, míg az anatómiai és élettan rangsorban (Anatomy & Physiology) a 101-140. helyre sorolják.

A hazai felsőoktatási intézmények közül mindegyik rangsorban a Semmelweis Egyetem áll a legelőkelőbb pozícióban.

A QS nemzetközi szakterületi rangsor készítői a listák összeállításánál öt szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort (h-index citations), valamint idén új indikátorként került be az IRN-mutató (International Research Network), amely a nemzetközi sokszínűség mértékét értékeli az intézmények kutatási együttműködései tekintetében.

Szabó Ádám
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

VÉRADÁSOK
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye – március 04 – 10. Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a …

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …