2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mit tegyünk, ha egy közeli ismerősünkön a depresszió jeleit észleljük?

A depresszió manapság többeknél előfordul, mint gondolnánk; amit sokan múló rosszkedvnek, levertségnek hisznek, az valójában akár sokkal komolyabb problémát is jelentkezhet. Depresszióra utal például a hosszabb időn keresztül fennálló érdektelenség, szorongás, nyugtalanság, ingerlékenység is.

 

Ha családtagunk vagy közeli barátunk érintett benne, akkor ne tétlenkedjünk, hanem a lehetőségeinkhez képest próbáljunk meg segíteni az alábbi módokon:

 

Javasoljuk, hogy vegyen részt egy terápián!

 

Habár az érintettek nagy része eleinte hallani sem akar arról, hogy szakemberhez forduljon, sokszor ez az egyetlen lehetőség a gyógyulásra. Aki mindezt úgy szeretné kivitelezni, hogy közben kiszakad a megszokott szürke hétköznapokból, annak érdemes jelentkeznie a Swan Lake Központba, ahol többek között a depresszió gyógyításával is foglalkoznak.

 

A bentlakásos jellegű programban orvosok és terapeuták együttesen segítenek a depresszió leküzdésében. A kezelés szerves részét képezik az egyéni és csoportos terápiák, melyek során nemcsak a meglévő panaszokat kezelik, hanem feltárják azokat az okokat, amik a depresszió kialakulásához vezettek. Ennek köszönhetően a beteg rájön, hogy min kell változtatni az életében ahhoz, hogy boldoggá és teljessé tegye azt.

 

Legyünk figyelmes hallgatóság!

 

Aki depressziós, az általában roppant borúsan látja a világot, és azt gondolja, vele senki sem foglalkozik, az ő problémái senkit sem érdekelnek. Cáfoljunk rá erre, és fejezzük ki törődésünket! Sokszor már az is hatalmas segítség, ha hagyjuk, hogy az illető elmondja nekünk, hogy mi bántja, és engedjük, hogy kisírja magát a vállunkon.

 

Legyünk empatikusak, türelmesek, buzdítsuk arra, hogy ne tartsa magában az érzéseit, hanem beszéljen róluk! Hallgassuk végig, de közben ne ítélkezzünk, ne vágjuk a fejéhez, hogy csak panaszkodni tud. Ne oktassuk ki és ne adjunk tanácsokat, még jó szándékkal sem, mert ez gyakran félreérthető. A dolgunk mindössze annyi, hogy meghallgassuk és bátorítsuk, hogy megnyíljon.

 

Vegyük rá a rendszeres testmozgásra!

 

Már rengeteg kutatás bebizonyította, hogy a fizikai aktivitás jó hatással van a hangulatra, és javítja a közérzetet. Persze egy teljes közönyben élő embert nem könnyű rávenni arra, hogy felkeljen és mozogjon, de legyünk kitartóak!

 

Ha nem akar egyedül, akkor sportoljunk vele együtt. Egy közös túrázás, biciklizés, kocogás vagy bármilyen sporttevékenység sokat javíthat az illető hangulatán, aki így nem süpped bele a magányba és a borús gondolataiba.

 

Legyünk kitartóak és türelmesek!

 

A depresszióból való kigyógyulás még szakszerű kezelés mellett is hosszabb időt vesz igénybe, ezért a türelem kulcsfontosságú. Legyünk reálisak, ne várjunk számottevő javulást 1-2 nap alatt.

 

Biztosan lesz olyan, amikor a legszívesebben magunkra hagynánk az érintettet, de ne tegyük, hisz hatalmas szüksége van ránk! Fejezzük ki támogatásunkat, tartsuk vele a kapcsolatot és éreztessük vele, hogy mindig számíthat ránk./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek