2022. 05. 19. csütörtök

Ivó, Milán
1 EUR 383 HUF
1 GBP 452 HUF

Ultrahang vezérelt precíziós citológia

Több új, speciális technológia felhasználásával hazánkban elsőként a CMC Déli Klinikán végeznek precíziós citológiai mintavételi eljárásokat magán finanszírozásban. A forradalmian új technológia sokkal precízebb célzást és eredményesebb mintavételt, azaz pontosabb diagnosztikát tesz lehetővé, valamint csökkenti az ismételt mintavételek szükségességét.

Az új technológiák (VirtualTrack, ClearTrack modul, NeedleMate) alkalmazásával, a tűbe épített speciális szenzor segítségével  lehetővé válik a mintavételi tű útjának megtervezése és pontos követése. Így egyrészt jelentősen pontosabb célzás valósítható meg a mintavétel során, másrészt pontosan az elváltozás vagy annak leggyanúsabb részéből vehető le a minta, amellyel jelentősen javítható a mintavétel kivitelezése, sikeressége és így sokkal pontosabb diagnózisra ad lehetőséget.

Az S-Fusion technológiának köszönhetően akár arra is van lehetőség, hogy a CT illetve MR vizsgálatok képanyagának (úgynevezett fúziós képalkotás) segítségével történjen a mintavétel. A Respiration Auto Technológia pedig biztosítja a légzési műtermékek kiszűrését, amellyel csökkenthető a légzés következtében kialakuló mintavételi hibák valószínűsége.

Mikor van szükség citológiai vizsgálatra?

A pontos klinikai diagnózis felállításához a legtöbb jó és rosszindulatú elváltozás (például májbetegség, nyirokcsomó megnagyobbodás, daganatos betegségek stb) esetén indokolt a citológiai vagy biopszás mintavétel (FNAB vagy core biopszia).

A képalkotó vizsgálatok (ultrahang, röntgen, mammografia, CT, MR, PET-CT stb) során észlelt elváltozásokat fontos pontosan kivizsgálni, hiszen nem mindegy, hogy valamilyen jóindulatú szövet szaporulattal, vagy rosszindulatú rákos sejtburjánzással állunk-e szemben, illetve a megfelelő kezelési terv kiválasztása szempontjából alapvető jelentőségű, hogy milyen a szövetek struktúrája, biológiai viselkedése, osztódási sebessége stb.

Hogyan zajlik az aspirációs citológia mintavétel vagy a biopszia?

A vizsgálat előtt fontos tisztázni a mintavételt elrendelő, vagy a vizsgálatot végző szakorvossal, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket hogyan és mikor kell bevenni (általában a véralvadásgátló gyógyszerek szedését javasolt a vizsgálat előtt 1 héttel elhagyni).

Az aspirációs citológiai vagy biopsziás mintavételre fontos az összes orvosi dokumentációt illetve a képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MR, PET-CT) képeit, valamint a mintavétel előtt szükséges laboratóriumi leletet is elvinni. A hasüregi szerv(ek)ből történő mintavétel esetén fontos, hogy a páciens éhgyomorra érkezzen./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hétfőn szó szerint azt mondtam a parlamentben, hogy “amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd né…
Futás utánuk…
Negyedik helyezést értek el a borsodi rendőrök az országos Tisza-tó körüli futóbajnokságon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hat …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum