2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Új eszköz a koronavírus elleni küzdelemben

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását több mint 91 százalékos hatékonysággal gátolta meg egy speciális technológia. A vizsgálatot Franciaországban, független laboratóriumban hajtották végre, hitelesítve, hogy a hatás tartósnak bizonyult*.

A vizsgálat elvégzéséhez a szakemberek egy Panasonic Etherea CS-Z25VKEW típusú légkondicionáló készüléket telepítettek egy tesztfülkébe. Ezt követően egy SARS-CoV-2 vírust tartalmazó oldattal átitatott gézlapot helyeztek el a 6,7 m3 légterű szobában, a nanoe X technológiát alkalmazó légkondicionálótól közel 1 méteres távolságra. 24 órán át működtették a készüléket, kitéve ezzel a gézlapot a szabadalmaztatott technológia hatásainak. Érdekesség, hogy 24 óra elteltével a technológia gyakorlatilag teljesen semlegesítette (99,7%-ban) a gézlapon található koronavírus oldatot.

Mindez a nanoe X technológiának köszönhető, amelynek lényege, hogy összegyűjti a levegőből a szabad szemmel nem látható nedvességet, amelynek felhasználásával „vízburokba burkolt hidroxilgyököket” állít elő a légkondicionáló működése közben. A hidroxilgyökök egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy gátolják a szennyező anyagok – például bizonyos baktériumok és vírusok – szaporodását. Ugyanakkor fokozottan oxidatív hatásúak, ezért rövid ideig fejtik ki hatásukat. A nanoe X technológia, az apró vízrészecskékbe burkolt hidroxilgyökökkel jóval hosszabb ideig tudja kifejteni a „vírussemlegesítő” hatását. Emellett a hidroxilgyökök nagyobb távolságra képesek eljutni, ezért nemcsak a levegőben, hanem a különféle felületekre tapadó vírusokkal és baktériumokkal szemben is hatásosak lehetnek.

Annak érdekében, hogy szerte a világon egészségesebb környezetet biztosíthasson az emberek számára, a Panasonic folyamatosan kutatja a nanoe X technológia további felhasználási lehetőségeit. Ezzel is csökkenteni szeretné a légszennyezéssel kapcsolatos lehetséges kockázatokat – ideértve az új, patogén mikroorganizmusok okozta szennyezés kockázatát.

A Panasonic már 1997 óta, vagyis több mint 20 éve végez kutatásokat a nanoe X technológiával kapcsolatban, és számos területen igazolta annak hatékonyságát, ideértve bizonyos patogén mikroorganizmusok (baktériumok, gombák és vírusok), illetve allergének hatásának gátlását azáltal, hogy biztosítja az emberi szervezetre káros, 2,5 mikron méretű finomszemcsés anyagok lebontását.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…