2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Szűrővizsgálatokkal a vesék egészségéért

  A magasvérnyomás és a cukorbetegség a két legnagyobb rizikófaktor

A vesék létfontosságú szerepét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezek a szervek szabályozzák a szervezet vízháztartását, megtisztítanak a salakanyagoktól és hormonokat termelnek. Ezért is fontos, hogy mindent megtegyünk egészségük megőrzése érdekében. Becslések szerint világszerte 850 millió embert érint valamilyen vesebetegség és számuk folyamatosan növekszik. A helyzet sajnos hazánkban sem jobb, nálunk körülbelül 1 millió ember érintett a betegségben. Annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívják a megelőzési lehetőségeire, a betegség veszélyeire, valamint a kezelési módokra minden év március második csütörtökén tartják a Vese Világnapját. Az idei évben a szűrővizsgálatok fontossága van a fókuszban, mert a betegség leggyakoribb kiváltó okai a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A jeles naphoz kapcsolódva a B. Braun Avitum dialízishálózat három munkatársának tanácsát kértük a vesék egészségének megőrzéséhez.

A felgyorsult életvitel mellett sokan nem szánnak elég időt magukra, aminek gyakran az egészségük látja kárát. A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A kór kialakulásának kockázatát tovább növelheti a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód és a vénynélküli gyógyszerkészítmények rendszeres használata.

A „csendes gyilkosnak” is nevezett vesebetegség nagymértékben befolyásolhatja a betegek életminőségét, ezért fontos mindent megtenni a vesék egészségének megóvása érdekében – ebben a B. Braun Avitum dialízishálózat munkatársainak tanácsai nyújtanak segítséget:

„Mindenkinek érdemes évente csináltatni egy átfogó rutin laborvizsgálatot, amely vesefunkció-vizsgálatot (GFR) is tartalmaz – ebben kérjük nyugodtan háziorvosunk segítségét. Vérvétel, vizeletvizsgálat és veseultrahang alapján teljes képet kaphatunk a vesék állapotáról, és egy lassabban kialakuló, látványos tüneteket nem okozó állapot esetleg kiszűrhető. Hatalmas segítséget jelent számunkra, hogyha valakinek rendszeresen van laborlelete, mert abból következtetéseket tudunk levonni a betegség aktuális állapotára vonatkozóan: milyen ütemben alakult ki, krónikus dologról van-e szó, vagy pedig pár hete kialakult akut megbetegedéssel állunk szemben. Betegeink nagy része magas vérnyomáshoz vagy cukorbetegséghez társuló vesekárosodással kerül hozzánk. Mindkettő igazán alattomos betegség, ami hosszú távon hatalmas károkat tehet a szervezetben. Ezért is van szükség a rendszeres szűrővizsgálatra, hogy ezen betegségeket időben diagnosztizáljuk és mielőbb megkezdődhessen a kezelés. A vesénk egészségének megóvása érdekében fontosnak tartom felhívni a figyelmet a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító készítmények veszélyeire is. Ezen gyógyszerek mindennapi alkalmazása megterheli a veséket, és hozzájárulhatnak vesebetegségek kialakulásához. Továbbá ügyeljük a mértékletes sófogyasztásra, ne vigyük túlzásba a fehérjebevitelt és figyeljünk az optimális folyadékbevitelre” – mondta el a Vese Világnap kapcsán Dr. Szabó Tamás, a B. Braun Avitum kistarcsai dialízisközpontjának orvos igazgatója.

„Az emberek tisztában vannak a szűrések fontosságával, de amíg nincs nagy gond, sokan nem foglalkoznak kellően a betegségekkel, mert úgy vannak vele, hogy velük nem történhet semmi baj. A Vese Világnapja alkalmával fontosnak tartom, hogy a szűrések mellett felhívjuk a figyelmet a megelőzésre és az egészséges életmódra való törekvésre. Minden korosztálynál ajánlott a heti rendszerességű mozgás, valamint az, hogy megpróbáljanak egészséges ételeket fogyasztani és kordában tartsák a társbetegségeket. Ha pedig már valaki dialízis közeli állapotba kerül, ne zárkózzon be, azért mert retteg a betegségtől, hanem inkább tegyen meg mindent az egészségéért, tartsa magát az orvosi előírásokhoz és a diétájához. A nálunk kezelt betegek nagy részénél megfigyelhető, hogy a cukorbetegség és magas vérnyomás idézte elő a vesebetegséget, de egyre több immunológiai alapbetegséggel küzdő betegünk is van” – mondta el a világnapi kezdeményezés kapcsán Fogas Judit, B. Braun Avitum dunaújvárosi dialízisközpontjának PD-nővére.

„Jó hír, hogy egyre többen ismerik fel az egészségtudatos életmód és az egészséges táplálkozás jelentőségét. Ebben meghatározó szerepet játszik, hogy az egésztudatosságra való nevelés minél előbb elkezdődjön. Hiszek abban, hogy ha valaki már gyermekkorától kezdve megkapja a kellő útmutatást az egészséges életmód felé, egészségtudatos felnőtt válik belőle, aki tisztában van az olyan betegségek veszélyeivel, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, amelyek a vesebetegség két leggyakoribb kiváltó oka. Természetesen sosincs késő változtatni az életmódunkon! Az optimális testsúlyunk elérésével, a dohányzásról való leszokással, rendszeres mozgással, megfelelő folyadékpótlással, rendszeres vérnyomás-, vércukor- és vesefunkció-ellenőrzéssel, valamint a fájdalomcsillapítók mellőzésével hozzájárulhatunk egészségünk, és így veséink egészségének megóvásához” – nyilatkozta a figyelemfelhívó akció kapcsán Oláhné Asztalos Mária, a B. Braun Avitum nyíregyházi dialízisközpontjának ápolási és minőségi vezetője.

Mikor van szükség dialíziskezelésre?

Vesepótló kezelésre akkor van szükség, ha a vese kiválasztó funkciója 10-15% alá csökken, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. Szerencsére ma már hosszú távon teljes életet lehet élni a krónikus vesebetegséggel, és megfelelő odafigyeléssel, az orvosi előírások betartásával a beteg mozoghat, utazhat, dolgozhat és társadalmi életet is élhet. A B. Braun Avitum hálózata a magyar vesebetegek közel 40 százalékának nyújt minőségi művesekezelést, amely a betegek életminőségének megtartása mellett jó alapja lehet egy sikeres vesetranszplantációnak is.

A Vese Világnapról és a vesebetegségről bővebb információ a www.bbraun.hu/vesevilagnap honlapon érhető el!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek