2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

STOP STD! Felelős szex…

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése, különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályban kiemelten fontos. A Körúti Orvosi Centrum STD és HPV centrumának orvosai ezért társadalmi felelősségvállalástól indíttatva 2014 nyarán egy széles körű társadalmi edukációs és prevenciós kampányt indítanak el.

STOP STD! Felelős szex kampányukban létrehoztak egy tematikus lakossági weboldalt (www.std.hu), melyen a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adják közre.

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek (STD-Sexually Transmitted Disease, STI-Sexually Transmitted Infections) bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él. A CDC (Center for Disease Control) adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést 25 éves korára, és ezek többsége tünetmentes.

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos egészségkárosodást okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a klamídia miatt kialakuló meddőségre vagy ízületi gyulladásra, a gonorreás, klamídiás vagy mikoplazmás eredetű kismedencei gyulladásra, a hepatitisz-vírusok okozta májkárosodásra vagy akár az AIDS-re.

A kampány három, sok éve kiemelkedően né pszerű, nagy látogatottságnak örvendő fesztiválon – VOLT (Sopron), Balaton Sound (Zamárdi), Művészetek Völgye (Kapolcs) – indul el, amelyek szervezői azonnal felismerték a téma jelentőségét és elsőként támogatták ezt a társadalmi felelősségvállalási kampányt. A kezdeményezés további támogatói: Xeless Kft., Boogieworks Kft., Feelx condom, Toi-Toi Kft, akik segítségével a fesztiválokon szanitereken elhelyezett, az std.hu weboldalra vezető QR kódos matricákkal, tájékoztató anyagokkal és személyes tanácsadással valamint helyben végzett ingyenes HIV-szűréssel, óvszer biztosításával és kérdőíves információgyűjtéssel állnak rendelkezésére a Körúti Orvosi Centrum STD HPV Centrumának szakemberei a téma iránt érdeklődő fesztivállátogatóknak.

A STOP STD! Felelős szex kampány 7 legfontosabb üzenete:
1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához !
2. Járj rendszeresen STD-szűrésre és partneredet is beszéld rá erre!
3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD-szűrés után hagyd el az óvszert!
4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül!
5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja!
6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat!
7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

„A kampány teljes mértékben hiánypótló, mert a népegészségügyi programból ez a téma sajnos kimaradt, annak ellenére, hogy széles körben érintheti a szexuálisan aktív embereket. Azon túlmenően, hogy az egyes STD-fertőzések egészségkárosodást okoznak a megfertőzötteknek, erősen kihathatnak a jövőbeli gyermekvállalás lehetős égére is.” – nyilatkozta Dr. Tisza Tímea a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója.

A kampányt a fesztiválszezon után folyamatosan tovább szándékoznak vinni. A fesztiválokon összegyűjtött anonim adatok alapján folytatják a megelőzést célzó edukációs tevékenységet a legnépszerűbb, főként fiatalok által látogatott szórakozóhelyeken kihelyezett matricákkal, folyamatosan frissülő, interaktív weboldallal.

Forrás: Std.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek