2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • “Senki nem lehet szabad, aki szenvedélyének rabja” – Pithagorasz

“Senki nem lehet szabad, aki szenvedélyének rabja” – Pithagorasz

Kormányciklusokat átívelve 2002 óta megszállottan kampányol a füstmentes, egészségesebb Magyarországért, a dohányosokért. A Parlament a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény (XI.1.) megjelenése óta halogatja a vendéglátóhelyek és a közterületek védelmére tervezett megszorító intézkedéseket. Emiatt az egészségtudatos, kiszolgáltatott nemdohányzók a passzív dohányzás áldozataivá válhatnak. Az egészség még ma sem általános érték, de Ön fektessen be a saját egészségébe! Gyakorlatilag egy havi cigaretta áráért szerezze vissza szabadságát! A dohányzásról leszokott betegek a cigaretta árán túl gyógyszerekre is kevesebbet költenek, ami évente több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

A dohányzás az egész világon egyre szélesebb körben és egyre kíméletlenebbül szedi áldozatait. A WHO a XXI. század pestisének nevezte. Ma Magyarországon 3,5 millió ember fújja, 6,5 millió pedig szívja a cigarettafüstöt. A dohányzás következtében minden 15. percben meghal valaki, így évente 30.000 honfitársunkat veszítjük el értelmetlenül.

A nikotin alattomos méreg, az egyetlen legális drog, (a cigarettafüstben lévő kátrány pedig bizonyítottan rákkeltő). A „kemény” drogoknál gyorsabban, nagyobb százalékban alakít ki függőséget, amely a biofizikai orvoslás segítségével könnyedén kiküszöbölhető. A leszokás pedig gyakorlatilag “egyedül nem megy”.

Persze az lenne a legjobb, ha egyáltalán rá se szokna senki, vagy sokkal kevesebben válnának e szenvedély rabjaivá. A rászokás megelőzése még ma is a hivatalos dohányzásellenes kampányokban háttérbe szorul a leszokás reklámozása mellett. Ez nem jó. Fiatal korban (12-13 évesek között) kell jobban propagálni, hogy a dohányzástól senki sem lesz előbb felnőtt, divatos, férfias, egyenrangú, csak szenvedélybeteg és 8-10 évvel rövidebb életű!

A WHO kezdeményezésére május 31. Dohányzásmentes Világnap! Ebből az alkalomból Ön is mondja el „fűnek-fának”, hogy már van kiút a dohányzás rabságából!


 

Szívsz vagy élsz?!

Ma Magyarországon mintegy 2,5 millió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki, évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így. A Dohányzás Elleni Világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Szívsz vagy élsz?! címmel közösen rendezte meg az első dohányzásmentes napot a WestEnd Tetőteraszán. Az egész napos rendezvényen koncertek, előadások és szűrővizsgálatok várták az érdeklődőket.

 

A leszokás az egyik legfontosabb lépés, amellyel megőrizhető vagy visszanyerhető az egészség. A nikotin és a cigarettafüst ártalmai közismertek, aki azonban rabja ennek a rossz szokásnak, nehezen tudja letenni az utolsó szálat.

 

Miért érdemes leszokni?

Néhány sokkoló tény:

 

– Nap 1-4 szál cigaretta megháromszorozza a halálos szívbetegség kialakulásának esélyét. A szívinfarktusnak, érelmeszesedésnek, magas vérnyomásnak és az agyvérzésnek is a dohányzás az egyik legfontosabb ismert kockázati tényezője.

 

– A rák egyes formái jóval gyakoribbak a dohányzók körében. A tüdőrákos betegek többsége rendszeresen rágyújtott betegsége előtt, sőt, van, aki  még a betegágyon sem tud lemondani a napi egy dobozról! A káros szenvedély hozzájárulhat a gége-, a szájüregi és garatrák, sőt, a hasnyálmirigy, hólyag- és méhnyakrák kialakulásához is.

A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz. A füst irritálja a légutakat, az állandó fulladásérzés, köhögés rontja a mindennapi teljesítményt. A dohányosoknál jellemző a hörgőgyulladás, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás, ezen felül pedig 33 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata náluk a nemdohányzókhoz képest.

– Mind a cukorbetegség, mind a füstölgés önmagában is növeli az érelmeszesedés kockázatát. Ha a kettő egymással társul, a következmények még súlyosabbak lehetnek. A 60 éves kor alatt végtag-amputációra kényszerült cukorbetegek döntő többsége cigarettázik.

 

A dohányzó nőknél nehezebb lehet a teherbeesés, ugyanakkor gyakoribb a vetélés és a koraszülés. A gyermekvárás időszakában az édesanya dohányzása a magzati fejlődés visszamaradását idézheti elő, kisebb lehet az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata.

 

– Világszerte emberek százezreinek halálát okozza a passzív dohányzás. Egy cigarettázó kolléga mellett eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó is. A füstös otthonban élő gyerekek körében is nagyobb a hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás gyakorisága, mint azoknál a kicsiknél, akik jóval egészségesebben, füstmentes környezetben nőhetnek fel.

– A cigarettázás költséges függőség, hiszen egy rendszeres dohányos évente akár 250-300.000 forintot is elfüstöl.

 

 

Az utolsó slukk

Nem kérdés tehát, hogy bármely életkorban, akár több év füstölgés után is érdemes letenni a cigarettát. A Dohányzás Elleni Világnap minden évben felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, a cigarettagyártók üzleti fogásaira, valamint arra, hogy mit tesz a WHO a dohányzás leküzdése érdekében. Arra is rámutat, hogy mit tehetnek az emberek egészségük és a környezet egészségének védelmére, valamint a jövő generációinak történő megőrzése érdekében.

 

Felmérések szerint a dohányosok nagy része szeretne leszokni. Nyugat Európában és az Egyesült Államokban egyre kínosabb rágyújtani, van, ahol éttermekben, közintézményekben tilos is. A szabályozás itthon is egyre inkább védi a nemdohányzókat. Sok munkahelyre már nem szívesen veszik fel a dohányzó jelentkezőket, hiszen közismert a napi többszöri 10-20 perces szünet miatti munkaidő-veszteség.

Az utóbbi években több új, leszokást segítő gyógyszert is kifejlesztettek. Az orvosok szerint ezek, és az alkalmazott viselkedés-terápia együttesen nyújthatnak hathatós támogatást a dohányzással szemben. Ma a siker reményével kecsegtető legjobb módszer az, hogy ha valaki 3 hónapon keresztül részt vesz egy leszokást támogató  programban és, hogy ha már kialakult a nikotin függőség, akkor valamilyen gyógyszeres segítséget is igénybe vesz.

A füstmentes élet előnyeit már 5 perccel az utolsó  elszívott szál után érezhetjük.

5 perc múlva: a szív oxigénnel való ellátottsága nő  
20 perc múlva: a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.  
24 óra múlva: a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő.  
48 óra múlva: az íz és a szagérzékelés jelentősen javul, a lehelet dohányfüst-szaga megszűnik.  
3 hónap múlva: az agyvérzés veszélye csökken, a köhögés csökken.  
9 hónap múlva: egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.  
1 év múlva: a szívinfarktus és a gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest a felére csökken.  
5 év múlva: a tüdőrák valószínűsége a felére csökken.  
10 év múlva: a tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint a nemdohányzók esetén.

15 év múlva: a szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

 

A COPD hatásos kezelésének mérföldkövet jelentő, négyéves, globális vizsgálata

Az UPLIFT® vizsgálat eredményeit 2008 év végén, Berlinben hozták nyilvánosságra.

A hazai tüdőgyászok a január végén tartott konferencián tárgyalták meg az igen jelentős vizsgálati eredményeket.

 

A COPD egy krónikus, légúti szűkülettel járó, jelen ismereteink szerint nem gyógyítható progresszív betegség. Kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás. A COPD népbetegség, hazánkban mintegy félmillió embert, elsősorban dohányosokat érint. Az előrejelzések szerint 2010-re a koszorúér-betegség, a stroke (agyi katasztrófa) és a tüdőrák után ez lesz a negyedik leggyakoribb halálok a világon.

 

Gyógyszeres kezelés segítségével ma már lehetőség van a COPD-s betegek panaszainak enyhítésére, a tüdőfunkciók romlásának megállítására vagy lehetőség szerinti lassítására. A COPD kezelésére kifejlesztett gyógyszer, egy porinhalációs készítmény – mely hazánkban tavaly elnyerte az Év Gyógyszere címet – hatékony és betegbarát, pozitívan befolyásolja a betegség klinikai lefolyását, jelentősen javítja a betegek életminőségét, a betegséggel való együttélést, csökkenti a fulladást, továbbá csökkenti a heveny állapotrosszabbodások gyakoriságát, és a kórházba kerülés rizikóját.

 

A díjnyertes COPD gyógyszer további előnye, hogy 24 órás hörgőtágító hatása miatt naponta csak egyszer kell alkalmazni, a beteg nem felejti el a bevételét, és biztosan betartja az adagolást. A gyógyszer inhaláció útján közvetlenül a hörgőkbe, a tüdőbe juttatható, egy egyszerű és könnyen kezelhető inhalációs eszközzel.

A beteg igen kis dózisban kapja a gyógyszert, és ez a gyógyszer együtt adható más időskorban gyakori magas vérnyomás elleni, szív-érrendszeri betegségben alkalmazott szerekkel is a gyógyszerkölcsönhatások veszélye nélkül. Más hörgőtágítókkal összehasonlítva szinte nincs mellékhatása, esetenként szájszárazságot okozhat, amihez a beteg hozzászokik, illetve ami idővel elmúlik.

 

Az UPLIFT® vizsgálat 4 évet ölelt át, 37 ország 490 vizsgáló központjában gyűjtötték össze mintegy 6000 beteg adatait. A vizsgálatban 40 éves, vagy idősebb legnagyobb számban közepesen súlyos, valamint súlyos és nagyon súlyos COPD-ben szenvedő betegek vettek részt. A vizsgálat abban a tekintetben is egyedülálló volt, hogy még soha ilyen hosszú időn keresztül, ilyen nagy betegszámmal a tüdőgyógyászat területén nem végeztek klinikai vizsgálatot a világon. A világméretű vizsgálat becslések szerint több mint 10 millió betegévnyi tapasztalatot jelent.

 

Az UPLIFT® vizsgálat igen jelentős eredményeket hozott, melyek megerősítik a díjnyertes gyógyszer helyét a COPD fenntartó kezelésében. Az eredmények ismeretében a COPD-t érdemes minél korábbi stádiumban felfedezni és a hatékony kezelést elkezdeni. A vizsgálat azt is bizonyította, hogy a korán elkezdett terápia jó életminőségben megélt további életéveket jelenthet a COPD-s betegnek. A vizsgálati gyógyszer többek között csökkentette a szív- és érrendszeri,valamint légúti morbiditást és a mortalitást is!

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…